profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Tweetaligheid houdt hersenen actief en stelt dementie uit’

18 november 2013

Annonay Andersson

Geplaatst in: Samenleving,

Tweetaligheid houdt het brein vlot, actief en kan zelfs beschermend werken tegen Alzheimer. Zo staat in een wetenschappelijk artikel geschreven in Time Magazine. Tegen deze achtergrond past de groei van tweetalige VO-scholen en de vroegere invoering van Engels in het basisonderwijs. Annonay Andersson schetst een beeld van tweetalig onderwijs in Nederland. ‘Tweetalig onderwijs is een bron van vernieuwing en succes.’

DC-web.tweetalig-300x204In de wetenschappelijk sectie van Time magazine wordt in het artikel ‘How the brain benefits from being bilingual’ samengevat wat de voordelen van tweetaligheid zijn. Een tweetalig brein zou vlotter en sneller werken, beter om kunnen gaan met ambiguïteit, conflicten sneller kunnen oplossen en bepaalde vormen van dementie uitstellen. Dat heeft ermee te maken dat beide talen constant in het brein actief zijn, ook als men op dat moment maar één van de talen gebruiken.

In de VS werkt 20% van de openbare scholen in de staat Utah met een tweetalig programma waar de leerlingen de helft van de dag les krijgen in een tweede taal als Spaans, Frans, Mandarijn of Portugees. De kinderen weten niet beter dan dat het normaal is en ondertussen kijken wetenschappers (neurologen, psychologen en onderwijskundigen) mee naar de ontwikkelingen.

Ook in Nederland wordt vroeg tweetalig onderwijs gestimuleerd. In 2014 zullen op twintig basisscholen een experiment met volledig tweetalig basisonderwijs worden uitgevoerd. Staatssecretaris Dekker hierover: ‘Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs een vreemde taal op te pikken. Dat is een kans die we niet moeten laten liggen. Het is zonde als leerlingen pas in groep 7 beginnen met Engelse les, zoals nu op de meeste scholen het geval is. Ik wil scholen alle ruimte geven om vroeg met Engels aan de slag te gaan.’

Toch zijn er ook bezwaren tegen het invoeren van tweetalig onderwijs. Hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers vraagt zich in de Volkskrant af of het de tegenstelling tussen bepaalde klassen niet vergroot. Dat kan het geval zijn als tweetalig onderwijs met name op VWO-scholen wordt aangeboden en andere soort onderwijsniveaus die kans niet krijgen. Ook meent hij dat de Nederlandse taal nu niet goed beheerst wordt: ‘Voordat tweetaligheid in het onderwijs wordt ingevoerd, zal eerst het niveau van het Nederlands sterk moeten verbeteren.’ Lees het artikel hier.

In een artikel van Taalschrift buigen hoogleraren Piet van Avermaet en Kees de Bot zich ook over de kwestie en verduidelijken sommige misvattingen: ‘Volgens sommige critici is tweetalig onderwijs slecht voor leerlingen die op school komen zonder enige kennis van het Nederlands. Of met gebrekkige kennis van hun moedertaal. De Bot en Van Avermaet vinden van niet. Het is zeker waar dat veel kinderen van migranten de school verlaten met een achterstand. Maar komt dat door de taal? ‘Deze kinderen komen vaak ook uit een laag sociaal milieu,’ zegt De Bot. ‘Wat is dan de oorzaak van de achterstand? Je kunt milieu en taal niet uit elkaar halen.’ Lees het hele artikel hier.

In een onderzoeksrapportage uit 2010 van Rijksuniversiteit Groningen (hier te downloaden, helemaal onderaan de pagina) naar tweetalig onderwijs is de conclusie positief: ‘Tweetalig onderwijs is een bron van vernieuwing en succes.’

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie