profiel

Hester IJsseling


Hester IJsseling
Bekijk mijn profiel

twitter

@edu_campus Daar hadden we het gisteren ook over :-) Toen heb ik het overigens op onze agenda geplaatst, kijk: hetkind.org/agenda/congres…

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
‘Om te kunnen leren, moet de basis op orde zijn en waar nodig worden hersteld. Ook als leraar’

20 november 2013

Hester IJsseling

Hester IJsseling stelt zichzelf de meest elementaire vraag: Wat versta ik onder goed onderwijs? Wat is voor mij het hoogste goed? Van het ene antwoord rolt ze in de volgende vraag; wat heb ik daarvoor nodig? Je moet de basis op orde hebben. ‘Als je nieuwsgierigheid is opgedroogd, als je zelfvertrouwen geknakt is, en je onbevangenheid te vaak beschaamd, dan kun je namelijk niet leren.’

basisWat versta ik dan onder goed onderwijs? Wat is voor mij het hoogste goed? Ik denk dat dat vrijheid is. Om vrij te zijn moet je onafhankelijk kunnen zijn, om vervolgens vanuit die onafhankelijkheid vrij te kunnen kiezen welke verbanden je wil aangaan, met wie en waarmee je een wederzijdse afhankelijkheid wil aangaan.

Wat heb je daarvoor nodig?

Je moet zelf alles kunnen lezen wat je nieuwsgierigheid wekt, liefst in een aantal verschillende talen. Je moet in staat zijn je eigen oordeel te vormen en dat onder woorden te brengen, zodat je er met anderen over in gesprek kunt gaan. Dus moet je goed kunnen denken en spreken en schrijven. Zo ben je geen speelbal van marketeers, spindokters en demagogen die je een rad voor ogen willen draaien. Jij oordeelt, jij kiest.

Om dat allemaal te kunnen leren moet de basis op orde zijn. Als je nieuwsgierigheid is opgedroogd, als je zelfvertrouwen geknakt is, en je onbevangenheid te vaak beschaamd, dan kun je niet leren. Dus dat moet eerst in orde zijn. Bewaard en waar nodig hersteld. Als er iets is waar de basisschool een rol in speelt, is het daarin.

En van daaruit ga je dan leren lezen en schrijven en rekenen en de wereld verkennen. Nieuwsgierig, onbevangen, vol zelfvertrouwen.

Jij kiest.

Hester IJsseling is  groepsleerkracht en bouwcoördinator op De Kleine Reus in Amsterdam en tevens doctor in de wijsbegeerte.  Ze blogt regelmatig over haar onderwijspraktijk en gedachten op haar eigen website
Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie