profiel

Pedro de Bruyckere


Pedro de Bruyckere
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
‘Dit gaat niet zozeer over huiswerk, maar wel over gezinnen (ongewild) verschillende kansen geven’

22 november 2013

Pedro de Bruyckere

Geplaatst in:

Alfie Kohn is een notoire tegenstander van het geven van huiswerk aan kinderen onder de 15 jaar en ook in onderwijs-voorbeeldland Finland wordt nauwelijks huiswerk gegeven. Pedro de Bruyckere buigt zich in zijn blog ‘X, Y of Einstein’ over het fenomeen. ‘Opvallend is dat iemand die pleit om huiswerk af te schaffen om gelijke kansen te bevorderen, in feite impliciet uitgaat van een grote effectiviteit van huiswerk.’ 

lloydrunners_2003nov-zin_in_huiswerk_copyMoeten we ouders verbieden hun kinderen verhaaltjes voor te lezen?

Nee, natuurlijk niet, maar het was het spontane idee dat ik kreeg toen ik deze ochtend het pleidooi las van Noël Slangen voor het afschaffen van huiswerk met als belangrijke reden het stimuleren van gelijke kansen.  Wouter Duyck had een vrij gelijkaardige reactie: @NoelSlangen ‘Als we huiswerk afschaffen creëren we meer gelijke kansen’. Als we internet en bibliotheken afschaffen nóg meer!

Begrijp me niet verkeerd, er is veel te vertellen over de effectiviteit van huiswerk, check onder andere hier en hier. Opvallend is dat iemand die pleit om huiswerk af te schaffen om gelijke kansen te bevorderen, in feite impliciet uitgaat van een grote effectiviteit van huiswerk, want anders zou de invloed op gelijke kansen klein zijn.

Slangen staat voor alle duidelijkheid niet alleen. Een tijdje geleden was er een gelijkaardig Brussels en Frans pleidooiDeze week was Alfie Kohn in Nederland die zijn beroemdheid een stuk te danken heeft aan zijn kruistocht tegen huiswerkKlasse verwees eerder dit schooljaar al naar Finland waar huiswerk niet echt vaak meer zou voorkomen.

Lees verder.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie