profiel

Pedro de Bruyckere


Pedro de Bruyckere
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderzoek: Wat vinden leerlingen zelf van leren?

27 november 2013

Pedro de Bruyckere

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

‘De leraar staat voor leerlingen centraal in het onderwijs en ze vinden het vooral belangrijk dat die leraar inspireert en persoonlijk betrokken is.’ Zo luidt een van de eerste regels uit het rapport van Kennisnet over het onderzoek van Now It’s Our Time‘Samen leren – het onderwijs volgens Generatie Z.’ Pedro de Bruyckere vat het onderzoek samen op zijn blog zoals hieronder weergegeven. ‘Het onderwijs van de toekomst mag volgens leerlingen vooral uitdagender, praktischer en met meer context.’

images (10)Nieuw rapport: Hoe kijken de Nederlandse kinderen zelf naar leren?

Vorig jaar keken de jonge onderzoekers van Now It’s Our Time naar de leefwereld van kinderen (check hun rapport hier), nu publiceren ze een nieuw rapport (zie o.a. Kennisnet.nl) dat specifiek gaat over hoe Nederlandse kinderen tussen 6 en 16 jaar zelf naar onderwijs kijken. Ze noemen hen generatie Z (ben ik zelf wat minder happig op wegens minder generatieminded).

Now It’s Our Time probeert met hun aanpak nieuwe paden in kwalitatief onderzoek uit waarbij ze intensief de kinderen en jongeren zelf betrekken. De resultaten liggen echt wel in de lijn wat je kan verwachten. De leerlingen blijken zeer genuanceerd. De leerkracht blijft zeer belangrijk, ook al hij die soms wat moeite met ICT. De school als ontmoetingsplek wordt bevestigd, zie ook mijn lezingen en mijn onderzoek trouwens. De titel maakt het al direct duidelijk: Samen leren! En oja: uit de gesprekken met de kinderen komt naar voren dat ouders niet erg veel kennis en inzicht lijken te hebben over wat hun kinderen precies leren en waarom.

Dit is een deel van de samenvatting van hun inzichten, het hele rapport kan je hier downloaden:

‘Je gaat naar school omdat het moet. Het nut ziet Generatie Z ook: door goed onderwijs kun je zorgen voor een goede toekomst. School hoort er voor kinderen op de basisschool gewoon bij. Voor middelbare scholieren is die vanzelfsprekendheid er niet meer; zij zijn moeilijker te motiveren voor school. Zaken op school, zoals contact met elkaar, en zaken buiten school, zoals sociale contacten, sport enzovoort, concurreren met school. Ook de onzekerheid van middelbare scholieren over wat ze met hun toekomst willen en de druk die ze voelen van ouders en school maken dat de motivatie daalt.

Het is belangrijk dat er niet te veel afleiding is op school, dat kinderen plezier hebben in de lessen, dat het gezellig is in de klas en dat er context (Waarom leer je, wat is het doel?), praktijk en actualiteit in de lessen is verwerkt. Ook zelfstandig werken wordt positief ervaren, mits er een duidelijke uitleg is en de mogelijkheid tot overleggen en samenwerken met anderen. Kinderen willen op school ontdekken waar ze goed in zijn en deze talenten kunnen ontwikkelen. Dat motiveert.’

Lees verder.

Pedro de Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Hij doceert aan de universiteit van Antwerpen over authenticiteit in het onderwijs.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie