profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Ongelijkheid: ‘Nog een beetje nivelleren zou zo gek niet zijn’

7 december 2013

Annonay Andersson

Geplaatst in: Samenleving,

‘Of het nu gaat om depressies, drugsmisbruik, schooluitval, criminaliteit, overgewicht, kindersterfte, tienerzwangerschappen of ongelukkige kinderen – steeds lijkt er één grote boosdoener te zijn. Ongelijkheid.’ Rutger Bregman analyseert in De Correspondent hoe het zit en hoe Nederland ervoor staat. ‘Het meest fascinerende is misschien wel dat zelfs de rijken lijden onder ongelijkheid.’

correspondent_blog_portrait_rutger_bregman_01

Artikel: 99 problemen, 1 oorzaak

Bregman put voor zijn analyse uit het beroemde boek ‘The Spirit Level’ van Richard Wilkinson en Kate Pickett waarin de auteurs claimen dat samenlevingen met een meer gelijke verdeling van inkomens een beter gezondheidspeil kennen en minder sociale problemen hebben.

‘Economische groei heeft zijn werk gedaan in rijke landen,’ concludeert Wilkinson. ‘Meer en meer maakt minder en minder verschil.’ Sterker nog, als het om een primaire behoefte als voedsel gaat, zouden de meesten van ons nu minder willen consumeren. Wereldwijd sterven er al meer mensen aan overgewicht dan aan honger. En voor het eerst in de geschiedenis zijn armen dikker dan rijken.’

‘In landen met een grotere inkomensongelijkheid wordt significant meer gepest omdat er hogere statusverschillen zijn. Wilkinson spreekt van ‘psychosociale gevolgen’: mensen in ongelijke landen maken zich grotere zorgen over hoe ze door anderen worden gezien. De kwaliteit van relaties neemt daardoor af (denk aan het wantrouwen van vreemden, minder vrijwilligerswerk en meer geweld).’

Lees hier het hele artikel.

TED Talk Richard Wilkinson: Hoe economische ongelijkheid samenlevingen schaadt

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie