profiel

Luc Stevens


Luc Stevens
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
AVS-congres in Nieuwegein: Leiders voor de toekomst

22 december 2013

Luc Stevens

Het AVS-congres 2014 vindt plaats op 14 maart in het NBC te Nieuwegein. De titel van het congres is ‘Leiders voor de toekomst’. Het onderwijs gaat een nieuw tijdperk in van onder andere excellentie en talentontwikkeling. De toekomst is niet meer automatisch af te leiden uit het verleden. De dynamiek en onvoorspelbaarheid van de toekomst vragen leiderschap waarbij creativiteit, veranderbaarheid en flexibiliteit essentieel zijn. Visionair, transformationeel en gespreid leiderschap zijn belangrijke pijlers voor de schoolleider van de toekomst. Lees meer.

In een ruim aanbod van sessies en workshops biedt de AVS alle mogelijke informatie om voorbereid te zijn op de toekomst.avsHier vindt u de congresbrochure met het volledige programma. Inschrijven is mogelijk vanaf de open dag van de AVS op 22 november.Link naar de congreswebsite: http://www.avs.nl/congres2014 Een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. Daar staat het jaarlijkse AVS-congres om bekend. Of u nu schoolleider, algemeen directeur of bestuurder bent, u wilt werken aan de kwaliteit van het onderwijs. U hoeft het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Juist in gesprek met collega’s doet u nieuwe ideeën op, leert u van elkaar.

Het thema ‘Leiders voor de toekomst’ richt zich op drie pijlers: Visionair, Transformationeel en Gespreid leiderschap. Het een is niet ‘beter’ dan het andere. U pikt die elementen eruit die u verder helpen. Uiteindelijk gaat het erom dat u, uw team en de leerlingen klaar zijn voor de toekomst.

proglijn1.png
Visionaire leiders zijn inspirerende personen die sporen nalaten. Ze creëren een visie, hebben een eigen manier van kijken en ontwikkelen ambities. Hoe kunnen we onze scholen inrichten en laten functioneren in deze veranderende maatschappij? Hoe ontwikkel je het gedrag van leerkrachten, dat hierbij past? Hoe rust je kinderen toe om straks onze maatschappij te vormen en die verder te ontwikkelen?


icoon2.pngTransformationele leiders prikkelen werknemers, creëren een gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel, zodat ze zich extra inspannen om de beoogde doelstellingen te bereiken. De intrinsieke motivatie speelt hierbij een rol. (Systeem)leiderschap richt zich op een organische ontwikkeling, waarbij sturing onmogelijk is, maar het creëren van groeibevorderende voorwaarden essentieel is. Welk gedrag hoort daarbij om het gedeelde ideaal ook zichtbaar te maken? Hoe ontwikkelen we excellente scholen? En, hoe maken we tijd voor reflectie en leren van elkaar?


Gespreid leiderschap beschouwt leiderschap als een interactieproces tussen leiders, volgers en de situatie. Afhankelijk van de situatie waarin een organisatie zich bevindt, neemt degene met de meeste expertise of ervaring daarin, het voortouw. Bij gedeeld leiderschap spreid je de leiderschapstaken over meerdere leden van de organisatie. Door de toenemende druk door regelgeving, verantwoording, taakbelasting en opvolgingsproblemen is het essentieel de kwaliteiten/ talenten van elk teamlid in te zetten. Bovendien kan elk teamlid zo optimaal bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.

Afscheid Ton Duif

Op dit congres nemen we afscheid van Ton Duif, die 20 jaar geleden de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) heeft opgericht en sindsdien voorzitter is.

Brochure

http://www.avs.nl/sites/default/files/congres/AVS-congres-2014-brochure.pdf

Link naar direct aanmelden:

http://www.avs.nl/congres2014/inschrijven

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie