profiel

Jacquellne Boerefijn


jacquelline
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Positieve programma’s uitgesloten van anti-pestonderzoek. Een gemiste kans’

3 januari 2014

jacquelline

Staatssecretaris Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert willen dat alle scholen vanaf 2015 pesten aanpakken met een methode waarvan bewezen is dat deze werkt in de praktijk. Het onderzoek is in volle gang. Jacqueline Boerefijn – zet een groot aantal vraagtekens achter het plan. ‘Het klopt niet. Ook omdat positieve programma’s uitgesloten zijn van het lopende onderzoek. Een gemiste kans.’ 

ro-ocw-infographic-pesten-25-03-2013Dat scholen verplicht worden om iets te doen tegen pesten is terecht. Dat scholen verplicht worden om een door de overheid voorgeschreven anti-pest-programma te gaan gebruiken klopt niet.

Allereerst zijn er nog geen bewezen werkzame programma’s voor het VO bekend. Daar wordt nu aan gewerkt, een commissie van onafhankelijke deskundigen heeft in opdracht van staatssecretaris Dekker vastgesteld aan welke criteria een goed anti-pestprogramma moet voldoen. Sinds december 2013 kunnen programma-eigenaren hun anti-pestprogramma door deze commissie laten beoordelen. In het voorjaar wordt bekend welke methoden het best zijn onderbouwd. De meest kansrijke methoden worden vervolgens in de praktijk op effectiviteit getest.

Staatssecretaris Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert willen dat alle scholen vanaf 2015 pesten aanpakken met een methode waarvan bewezen is dat deze werkt in de praktijk. Eerder dit jaar presenteerden zij hun plan van aanpak tegen pesten. Dekker en Dullaert constateerden dat er een enorm aanbod is aan anti-pestprogramma’s. Vaak is het echter zeer de vraag of de methoden effectief zijn.

De afgelopen twintig jaar heb ik als biologiedocent en mentor van  2vmbo-tl aan allerlei projecten meegedaan. De projecten die ik deed hadden met gezondheid en welbevinden te maken. Bij biologie: roken, drinken, drugs, anorexia, overgewicht, SOA, AIDS, loverboys. Bij mentorlessen: pesten en faalangst. De meeste projecten kwamen van betrouwbare instanties als het Trimbosinstituut en RutgersNisso.

Het GGD-project Loving me loving you, ter voorkoming van huiselijk geweld in de toekomst, heeft mij de schellen van de ogen doen vallen. Dit werkt NIET. Focussen op wat je NIET wilt, door eerst een ernstig probleem uit te vergroten, en dan vervolgens te onderzoeken hoe het te vermijden. Al die lessen over wat je NIET moet doen, gingen mij zo tegen staan, dat ik ben gaan onderzoeken en studeren wat je WEL kunt doen.

Als ik u nu dringend vraag om NIET, absoluut NIET aan Sander Dekker te denken, dan is hij waarschijnlijk al in uw hoofd opgedoemd, inclusief onbelangrijke details als bril, colbert, stropdas en gefohnd kapsel.

Herinnert u zich de campagne “Wordt geen slaaprijder?” Ik heb nog nooit zoveel zitten gapen tijdens het rijden, als tijdens die campagne, en u wellicht ook. Als gedragsverandering gewenst is, weten psychologen al geruime tijd dat het veel effectiever is om mensen te ‘porren’ richting gewenst gedrag, dan om mensen te wijzen op wat ongewenst is.

Borden in Arizona ’s Versteende Woud waarschuwden: “Uw erfgoed wordt dagelijks vernield door diefstal van 14 ton versteend hout per jaar, meestal in kleine stukjes per keer.”

Dit bracht mensen juist op verkeerde ideeen:

a):  Hee, je kunt gewoon een stukje jatten,
b):  Anderen doen het ook,
c):  Dan kun je het beter nu doen, voordat alles op is…

Robert Cialdini deed vervolgens onderzoek naar het effect van verschillende soorten borden, en daaruit bleek, dat positieve mededelingen als “Help het Versteende Woud te behouden” veel beter werkten.

Een Nederlands voorbeeld: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, helpt beter om mensen belasting te laten betalen, dan dreigen met straf.

BMU_Website_home_10Positieve Psychologie

De Positieve Psychologie begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Onlangs vond de eerste conferentie (op 11 november in Ede, lees hier) plaats, en verscheen het Handboek Positieve Psychologie. Toepassingen uit de positieve psychologie zijn zeer bruikbaar in het onderwijs, kunnen helpen bij de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen, en bieden bescherming tegen allerlei risico’s inclusief pesten.

Het ligt voor de hand dat een programma, wat zich richt op hoe we het WEL met elkaar willen hebben (bijv. gezellig) veel beter werkt tegen pesten, dan een programma wat zich profileert als anti-pest.  Helaas kunnen positieve programma’s als Lessen in Geluk niet aangemeld worden bij de commissie, want een van de eerste criteria is:

In het programma staat dat het gericht is op het voorkomen en/of verminderen van pesten.

Wat een gemiste kans.

Jacqueline Boerefijn (1958) is docente biologie aan het Groen van Prinstererlyceum (Lentiz) in Vlaardingen en Master toegepaste positieve psychologie. Zij is initiatiefnemer van Lessen in geluk.

Eerder verscheen het artikel van haar hand:

Is er al een expert die pesten , waar dan ook, hoe dan ook, heeft weten uit te roeien?

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie