profiel

Linda Duits


Linda Duits
Bekijk mijn profiel

twitter

Luister! En het kind geeft zijn ‘handleiding’ prijs hetkind.org/?p=59537

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderzoek kinderen en seksualiteit: ‘Ouder lijken is niet hetzelfde als sexy lijken’

5 januari 2014

Linda Duits

In discussies over kinderen en seksualiteit overheersen vaak angst en paniek. Zelden komen daarbij kinderen zelf aan het woord. Engelse hoogleraar kinderstudies Emma Renold interviewde  125 kinderen tussen 10 en 12 jaar en vroeg om hún mening. Linda Duits vat het onderzoek samen op haar website dieponderzoek.nl. ‘Veel meisjes zijn zich bewust van de dubbele moraal (over sexy zijn) en hebben het gevoel dat hun lichaam constant wordt beoordeeld.’

215216-258-87In een nieuwe studie [volledige toegang] gepubliceerd in december probeert Emma Renold, hoogleraar Childhood Studies aan Cardiff University, dit recht te zetten. Ze interviewde 125 kinderen van tussen de 10 en 12 jaar over seksualisering en seksuele cultuur.

Methode
De kinderen werden gevraagd zelf groepjes te vormen op basis van vriendschappen (minimaal 2, maximaal 5 per groep). In alle gevallen kozen de kinderen voor aparte groepen voor jongens en meisjes. De groepjes kregen taken voorgelegd, enigszins vergelijkbaar met focusgroepopdrachten. Zo moesten ze bijvoorbeeld een ideale outfit voor een dansavond op school bedenken en bespreken, en uitspraken uit de media over seksualisering van kinderen beoordelen. Een kleinere groep van 21 kinderen werd in meer detail geïnterviewd, alleen of in tweetallen. De interviews vonden plaats op acht scholen in Wales. Ongeveer 17 procent bestond uit allochtonen.

In de analyse is gezocht naar thema’s en patronen. Het doel daarbij was inzicht bieden in hoe kinderen hierover denken en praten, niet zozeer hoeveel kinderen op deze manier denken en praten. Dit is gebruikelijk bij deze vorm van onderzoek doen.

Belangrijkste bevindingen
Seksualiteit telt
Seksualiteit en daarover leren is onderdeel van het dagelijks leven van de kinderen. Ze zijn actief bezig met de vaak tegenstrijdige manieren waarop seksualiteit vormt wie ze zijn, hoe ze in hun lichaam zitten, wat ze kunnen doen en hoe ze zich verhouden tot anderen.

Ouder lijken is niet hetzelfde als sexy lijken
De kinderen willen graag ouder lijken. ‘Sexy zijn’ en ‘ouder zijn’ zijn voor hen echter twee verschillende dingen, die ze ook apart bespreken. Ouder lijken is soms een manier om te voorkomen dat je gepest wordt. Sexy zijn speelt vooral bij meisjes. Het kan soms een compliment zijn, maar soms ook een belediging. Sexy willen lijken is daardoor risicovol. Veel meisjes zijn zich bewust van de dubbele moraal en hebben het gevoel dat hun lichaam constant wordt beoordeeld. Opvallend: dat is veel meer in het geval in fysieke publieke ruimtes dan op het internet.

Lees verder.

Lees hier het hele onderzoek.

Linda Duits is een onafhankelijk sociale wetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze is mede-oprichter van Diep Onderzoek.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie