profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: ‘Dreamschool’ hetkind.org/?p=59552

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Oproep voor GeenSchool-projectweek in Landgraaf: 150 leerlingen pimpen hun eigen school

7 januari 2014

Tjeu Seeverens

Het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Brandenberg zal tussen 27 januari en 31 januari een metamorfose ondergaan. Het schoolgebouw in landgraaf, dat nu grauw en grijs oogt, is toe aan een opknapbeurt. Ruim 150 derdejaars leerlingen zetten zich 24/7 in om deze klus te klaren, maar zonder budget. De kinderen maken van de school een plek maken waar ze geïnspireerd worden, zich prettig voelen en trots op kunnen  zijn. Het is het zoveelste avontuurlijke project van GeenSchool. U kunt zich  als ‘professional’ melden.

geenschoolIn deze uitzonderlijke projectweek van het Beroepscollege Parkstad Limburg is out-of-the-box gedacht. Het opknappen van de school gebeurt om die reden in samenwerking met de GeenSchool beweging. GeenSchool is een team van mensen die geloven dat onderwijs beter, slimmer en leuker kan. Zonder geld en zonder beleidsaanpassingen. Door de buurt, het bedrijfsleven en ouders meer te betrekken bij de school, kan kennis en kunde worden gedeeld. GeenSchool heeft al verschillende succesvolle projecten gedaan door heel Nederland. Het gehele traject wordt op film opgenomen en wordt omgezet in een interessante onderwijs documentaire, die na goedkeuring wordt uitgezonden.

Over GeenSchool

Gedurende de projectweek zal er een team van zo’n 40 klussers aan de slag gaan om het gebouw op te knappen. Daarnaast gaan 150 leerlingen zelf  aan de slag. Hen willen we echter geen ‘normale’ klusjes laten doen, zoals deuren schilderen of hout schuren. De leerlingen krijgen allen een bijzondere klus; zij zijn verantwoordelijk voor de creativiteit, het pimpen van de school. Bovendien worden alle klussen  ingevuld op basis van  duurzaamheid.

Oproep voor begeleiders op 27/31 januari in Landgraaf

In totaal zijn er zo’n 30 groepjes van 5 leerlingen (derdejaars, leeftijd 14-15). Elke groepje gaat aan de slag met een eigen projectje en daarvoor willen we graag per groep een begeleider.

Hoe ziet zo’n dag eruit?

We starten gezamenlijk met alle leerlingen en klussers voor het ontbijt. Elk groepje krijgt een taak toebedeeld. Sommige taken zullen enkele dagen in beslag nemen, anderen misschien de hele week. De klussen van de leerlingen zijn dus stuk voor stuk creatief. Een professional helpt de leerlingen op weg door de eerste stappen te zetten (bv. de opmaak van een vet kunstwerk) en de leerlingen voeren het uit. Omdat de professionals veelal freelancers zijn, zullen ze geen hele dagen aanwezig zijn.

Als begeleider zorg je daarom dat de leerlingen het creatieve proces oppakken en uitvoeren. Samen met hen creëer je, je helpt ze, denkt mee, enz.. De leerlingen krijgen tussendoor ook nog dagelijks een workshop, deze wordt niet gegeven door de begeleider.

Omdat je als begeleider een leuke band kunt opbouwen met het groepje, hopen we dat elke begeleider alle of meerdere dagen aanwezig kan zijn. Eén dag is natuurlijk ook al tof, maar hoe meer dagen, hoe groter het feest! Als begeleider wordt er niet van je verwacht dat je een docentenrol neemt, je bent eerder een ‘buddy’. Dit is tenslotte GeenSchool en daarin doen we alleen maar toffe dingen samen.

Als je het leuk vindt om meerdere dagen te komen, kun je uiteraard blijven slapen op de school met ons (douche, etc is aanwezig).

Kunt u en wilt u investeren in 15-16 jarige pubers vol talenten en dromen? Wilt u tijd en energie investeren in de toekomst van onderwijs? Gelooft u net als ik dat dit project, uniek in Nederland, kan zorgen voor een o zo nuttige verandering het onderwijs?

KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN!!

brandebergVoor meer informatie kunt u ook mailen naar projectleider Jos van Mil namens Het Beroepscollege PL (j.mil@bcpl.nl , 06-13888384). Of naar GeenSchool, Amber Passtoors: amberpasstoors@gmail.com

BCPL Locatie Brandenberg

Graafstraat 10
6371 XS Landgraaf

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie