profiel

Sanne Bosmans


Sanne Bosmans
Bekijk mijn profiel

Nathalie Camacho


Nathalie Camacho
Bekijk mijn profiel

twitter

@VMBOOnStage @tommy_derksen @TRijlaarsdam Ha Corine, heb je deze Masterclass van Eva Klooster gezien --> wellicht boeiend voor jou en je vmbo-netwerk? hetkind.org/agenda/nivoz-m…

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Inspiratiepunt Amersfoort: ‘Gezag anno 2014, waar hebben we het dan over?’

14 januari 2014

Sanne Bosmans

Geplaatst in:

Gezag. Het heeft een negatieve connotatie in het onderwijs. Nathalie Camacho en Sanne Bosmans willen daar vanaf: er een nieuwe betekenis aan geven. Gezag gaat wat hen betreft over controle van eigen gedrag en houding. Over zelfinzicht en openheid. Op woensdagavond 26 februari starten zij in Amersfoort met het ‘Inspiratiepunt voor onderwijs’ (zie onder).  Leerkrachten en onderwijsbetrokkenen zijn uitgenodigd om – onder het genot van een hapje en een drankje –  deze keer over ‘gezag in het onderwijs’ in gesprek te gaan. 

download (23)Op Wij-leren.nl wordt gezag door Anke de Boer als volgt omschreven:

Gezag komt van het woord gezeggen. Het heeft ook te maken met het woord zeggenschap. Als je gezag hebt, dan heb je natuurlijk overwicht, zodat de kinderen je accepteren als opvoeder. Als leerkracht kan je gezag verwerven door je uitstraling, eerlijkheid en oprechtheid. Gezag is iets anders dan macht. Leerlingen kunnen naar je luisteren omdat je macht hebt (bijvoorbeeld om straf te geven), terwijl je geen gezag inboezemt. De gezagsverhouding verandert bij het opgroeien. Naarmate het kind ouder wordt, neemt de verantwoordelijkheid van de opvoeder af en krijgt het kind meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.

Hoe kunnen leerkrachten als gezagsdragers worden gezien en een nieuwe vorm van gezag neerzetten? Dat is het uitgangspunt van het Inspiratiepunt op woensdag 26 februari.

‘Gezag creëer je door gezien te worden’ 

Dit is het vertrekpunt van deze bijeenkomst, waar we samen in gesprek zullen gaan. Hoe ga jij de verbinding aan met de leerling, collega’s, ouders, etc.? Hoe is jouw aanwezigheid op school? Aan de hand van filmfragmenten zoals onderstaande laten we ons inspireren.

Over de kracht van de eigen verantwoordelijkheid

Het inspiratiepunt is:

  •   voor leerkrachten en onderwijsbetrokkene (werkzaam in het PO, SO, V(S)O, MBO, HBO of WO)
  •   op 26 februari 2014
  •   van 20:00 – 22:00 uur
  •   met een hapje en een drankje
  •   in Amersfoort; Soesterweg 300B, 3812 BH Amersfoort (gratis parkeren, vlakbij het station)
  •   10 euro per persoon.Stuur een email naar info@forsa4u.nl om je aan te melden.

Klik hier voor meer informatie

Forsa! organiseert vanaf 26 februari inspiratiepunten voor onderwijs en opvoeders. Films, muziek, verhalen kunnen inspireren. Inspiratie leidt tot nieuwe inzichten en intrinsieke motivatie. Het inspiratiepunt zal altijd aansluiten bij thema’s die spelen binnen onderwijs of opvoeding. Het draait om een gezellige en interessante ontmoeting, onder het genot van een hapje en een drankje

Forsa! is opgericht door Nathalie Camacho en Sanne Bosmans vanuit de overtuiging dat een kind de kracht en talent heeft om te worden wie hij is.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie