profiel

Pedro de Bruyckere


Pedro de Bruyckere
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Docureeks ‘De School’: ‘Rode draad is de betrokkenheid van de leerkracht’

16 januari 2014

Pedro de Bruyckere

Vanaf 7 januari wordt elke week een van de zes afleveringen van documentaireserie ‘De school’ uitgezonden op BNN. Hierin worden de leerlingen en docenten van HAVO 4 van VO-school Jan Arentsz in Alkmaar een aantal weken gevolgd. Pedro de Bruyckere bekeek de eerste twee afleveringen en concludeert: ‘Het is een leven zoals het is… Het toont hoe een school en een klas ook een sociaal weefsel is.’ 

‘De School’ – een documentaireserie geregisseerd door Nicole van Damme

Bekijk de hele aflevering hier of hier. Bekijk aflevering twee hier. 

 

Aflevering 1

Het is een leven zoals het is… school docu gefilmd met meer dan 40 camera’s. Mij viel vooral de reacties op twitter op, er bleek namelijk vooral bewondering voor het lerarenberoep. Eigen aan televisie is dat het slechts een fractie van de werkelijkheid laat zien (ondanks de vele camera’s) door de beeld- en fragmentkeuzes. Als ik verder de twitterberichten bekijk, zie je het dubbele tussen “fijn dat een school en de leerlingen dit willen en durven delen” tot de vraag of een jongen als Matthijs niet beter af zou zijn zonder dat zijn verhaal op televisie komt. Zelf heb ik meer vragen bij het tonen van het docentenoverleg over leerlingen (even is de onderwijsjurist in mij wakker geworden).

Een dergelijk programma toont vooral de veelheid van de taken die leerkrachten hebben. De vele verhalen die op een school leven, de zorg die leerkrachten ook willen dragen voor hun leerlingen. Zelf vertel ik mijn studenten (wellicht te) vaak dat de hele wereld door je klasdeur kan binnenkomen. Alles wat in de wereld gebeurt, kan ook met een van je leerlingen gebeuren of gebeurd zijn. Zowel het positieve als het negatieve.

Oja, bij het doorploeteren van de tweets viel ook op hoe onderwijshervormers en onderwijsbureaus op de kar sprongen voor de eigen agenda.

Waar ik het meest van hou, zijn de kleine details. Van de verwelkoming aan de deur tot het belang van tassen voor meisjes.

Lees verder.

 

Aflevering 2

Het was niet mijn bedoeling een tweede blogpost over De School de schrijven, maar er zaten wel weer enkele aanknopingspunten in de aflevering die ik even wil meegeven.

De rode draad blijft de betrokkenheid van leerkrachten bij de leerlingen, met op het einde een heerlijke quote dat de positieve feedback van een leerling het mooiste is en de passie is van je werk als leerkracht.

In de aflevering van gisteren stonden 2 verhalen centraal over een ouder die bij de ene leerling, Jordi, overleden is en bij de andere leerlinge, Femmie, zwaar ziek is.

Je ziet in de aflevering hoe Jordi zijn verhaal brengt voor zijn klasgenoten. De leerkracht voegt er off screen aan toe dat praten belangrijk is, maar dat medeleerlingen niet per se daar direct kunnen in meeleven. Het is daarom mooi te zien hoe het schoolteam er voor zorgt dat er hier ruimte voor is en zowel naar de klas (door de uitleg van Jordi) als naar Jordi te tonen dat het niet evident is voor de klas.

Het toont hoe een school en een klas ook een sociaal weefsel is waar we vaak over het negatieve praten (pesten), maar waar je ook kan zien hoe vaak de nulde (de medeleerlingen) en eerste lijn (de leerkrachten) een positieve ondersteunende rol kunnen spelen, naast de zorg van de zorgcoördinator.

Het zijn thema’s die me na aan het hart liggen en die tonen hoe ‘samen’ een essentieel woord is in onderwijs. De school is een ontmoetingsplaats.

Bij Femmie en Jordy was er trouwens de moeilijke evenwichtsoefening te zien hoe je als school enerzijds moet rekening houden met de omstandigheden waarin een leerlinge zich bevindt en de (administratieve) eisen van een school. De drukke, pittige agenda van Femmie is trouwens hopelijk een oogopener voor ouders en leerkrachten over hoe zwaar een leven van een tiener kan zijn.

Lees verder.

Pedro de Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Hij doceert aan de universiteit van Antwerpen over authenticiteit in het onderwijs.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie