profiel

Monique Volman


Monique Volman
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Monique Volman op volgende onderwijsavond –> 13 februari: ‘Betrokkenheid als leeropbrengst’

17 januari 2014

Monique Volman

Na een inspirerend en vooral ook legitimerend verhaal van Joseph Kessels (gisteravond, maar daarover snel meer in woord en beeld) kondigt zich alweer de volgende Onderwijsavond in Driebergen aan.  Monique Volman is op donderdagavond 13 februari onze volgende, bevlogen gastspreker.  Theater Maitland  zal zich waarschijnlijk weer snel en gemakkelijk vullen.  Volman is onder andere hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij spreekt vanuit het thema ‘Betrokkenheid als leeropbrengst’.  De entreekosten zijn 30 euro. We raden iedereen aan tijdig aan te melden via deze link. Volmans introductie vindt u hier.

187591046_640 (1)

In haar oratie ‘Kennis van betekenis. Betrokkenheid als kwaliteit van leerprocessen en leerresultaten’ waarschuwt Monique Volman voor de keerzijden van het accent op individueel presteren. Deze stelling zal zij ook verdedigen op de Onderwijsavond. Hieronder haar eigen inleiding voor de avond.

Betere leerprestaties, hogere leeropbrengsten. Dat wordt op dit moment door velen gezien als dé uitdaging voor het onderwijs. Monique Volman plaatst hier kanttekeningen bij. Zij gaat in op de dreigende verschraling van het begrip ‘leeropbrengsten’ en op de onwenselijke keerzijden van het huidige accent op individueel presteren, gemeten met standaardtoetsen. Terwijl we denken te werken aan een plaats in de top 5 van kenniseconomieën, lopen we het risico een generatie jongeren te creëren met een gebrek aan betrokkenheid bij de samenleving; voor sommigen door een eenzijdige focus op het eigen succes, voor anderen doordat ze al jong ervaren onderaan de ladder te staan.

Monique Volman pleit voor een visie op ‘leeropbrengsten’ waarin niet alleen de hoogte van het leerresultaat telt maar ook de kwaliteit ervan. Het resultaat van leren zou niet alleen ‘veel weten’ moeten zijn, maar ook: met de verworven kennis en vaardigheden iets kunnen en willen doen, je daar verantwoordelijk voor voelen. Die kwaliteit duidt zij aan als ‘betrokkenheid’. Zij gaat vervolgens in op de vraag hoe onderwijs dat ‘betrokkenheid als kwaliteit van leeropbrengsten’ realiseert eruit zou kunnen zien. Scholen kunnen hieraan werken door leerlingen te laten ervaren dat leerinhouden de neerslag zijn van oplossingen die eerdere generaties voor hun problemen hebben gevonden (bijv. wiskunde, natuurkunde) of laten zien hoe eerdere generaties met hun vragen en problemen omgingen (bijv. geschiedenis, literatuur). Hoge leerprestaties zijn niet voor alle leerlingen haalbaar. De ervaring op je eigen manier van betekenis te zijn, ligt binnen het bereik van alle leerlingen, of ze nu worden opgeleid tot ambachtsman of academica.

Monique Volman is de vierde spreker in het lopende schooljaar die een onderwijsavond in theater Maitland verzorgt. Voor deze onderwijsavond vragen we u om u tevoren aan te melden en te betalen (30 euro p.p.) via deze link.

Agenda Onderwijsavonden

De overige drie data, sprekers en thema’s staan ook in een online brochure vermeld. Noteert u de data:

13 maart: Kees van der Wolf
Over de leraar als frontliniewerker

15 mei: Gert Biesta
Kind, school en wereld, een pleidooi voor wereld- gericht onderwijs

12 juni: Max van Manen
Fenomenologie en pedagogiek; hoe verstaan wij onze kinderen en jongeren.

Uw hele schoolteam in Driebergen. Reserveer tijdig!

Steeds vaker gebeurt het dat een leraar, afdelingscoördinator of schooleider zijn hele team uitnodigt voor een bezoek aan een lezing. In dat geval vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift van het NIVOZ. Jetty@nivoz.nl of 0343-556750 Voor groepen van acht of meer personen kan een speciale korting worden gegeven.

Tot slot…

Plaats en tijd
De lezingen/onderwijsavonden vinden plaats op Landgoed de Horst in Driebergen, in theater Maitland en beginnen om 19.30 uur. De capaciteit is met 270 plaatsen beperkt. Wees er op tijd bij! Meer informatie vindt u in deze brochure.

Landgoed De Horst in Driebergen
Adres: Theater Maitland, De Horst 1, 3971 KR Driebergen. Tijdstip:  19.30 – 21.30 uur. Toegangsprijs:  € 30,- p.p. per avond*

Onderwijsavonden

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie