profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Videoblog van pimp Brandenberg, GeenSchool-dag één: stoer doen of keihard werken?

27 januari 2014

Tjeu Seeverens

Een ietwat verlegen meisje komt een bloedheet dyslexielokaal binnen, deze dagen verbouwd tot heus perslokaal. Een beetje schuchter schuift ze aan. Shelley, derdejaars VMBO-kader, leerlinge van het Brandenberg College in Landgraaf . Zij zal zich gedurende de GeenSchool-week  –  zie de aankondiging eerder op hetkind – bezighouden met het vastleggen van het pimpen van haar school met de videocamera (zie resultaat onder). In het voor de school geplaatste mobiele theater – Le Bonbonnière – vindt een blogworkshop van socioloog Theo Ploeg plaats. Daar neemt Shelley ook aan deel. Enthousiast komt ze naar buiten. ‘Die man kan echt leuk vertellen!’

IMG_3947_klus5Shelley’s medeleerling Laura ziet dat hele cameragedoe toch niet zo zitten. Ze gaat liever iets doen, ze wil echt wat pimpen! ‘Ik doe iets wat niemand anders doet,’ zegt Shelley, ‘dat is toch weer eens iets anders dan anders.’  Ze vindt het opvallend leuk om foto’s te maken vandaag, toch is dit niet haar droom. Ze hoopt na haar VMBO bij de politie te kunnen werken.

Shelley’s vader zat ooit ook op het Brandenberg. Volgens hem is er niets veranderd. De school stond ooit vanwege de krimp geregistreerd voor de sloop. De omgeving, leerlingen, ouders en andere betrokkenen voerden actie. Dit leidde tot het behoud van de school, maar er bleef een gebrek aan geld en middelen om in korte tijd alles alsnog op te knappen. In 30 jaar tijd is er op deze locatie dus niets veranderd, waardoor het nog steeds een grauw gebouw is. De GeenSchool-week die vandaag is gestart en tot 31 januari duurt, zal alles veranderen. Samen met 150 derdejaars leerlinge  van locatie Brandenberg van het Beroepscollege wordt alles ge-pimpt. Drie verdiepingen, honderd begeleiders, professionals en vele potten verf.

IMG_3829_klus3_hoofdShelley is trots dat zij en haar jaargenoten de verantwoordelijkheid hebben de school naar hun eigen hand vorm te geven. ‘Het zorgt voor wat meer vrolijkheid.’  En of het een vrolijke boel is. De school staat op zijn kop, overal wordt geklust, mensen in rode overals die lelijke, grauwe betonmuren schilderen. Leerlingen die hun vingers in verfpotten dopen en zichzelf en anderen onderkliederen. Het is in elk geval een uitdaging die overal voor een voelbare tweedeling zorgt. Bij leerlingen én docenten. Vooral als de dag al wat gevorderd is, neemt het aantal, wat rondhangende plukjes leerlingen toe. Het zijn meestal de groepen van leerkrachten die ook wat eerder dan afgesproken is een pauze hebben gepland, omdat ze het toch allemaal wel heel spannend en onzeker vinden. En tegelijkertijd kom je overal leerlingen en docenten tegen, die uiterst geconcentreerd en fanatiek met hun klus bezig zijn en vooral willen blijven.

Als aan het einde van de dag de gemeenschappelijke afsluiting eindigt, is de eenheid weer terug. Het spontane applaus zorgt voor het gedeelde gevoel: ‘Morgen gaan we verder.’  De hele fanatieke begeleiders klussen overigens vanavond gewoon door.

Wil je meekijken met de Geen School pimp praktijken? Dat kan! Iedere dag publiceert Geen School TV een kort filmpje met interviews van begeleiders, leerlingen, docenten en andere betrokkenen. Kijk op www.brandenberg.nl of de speciale Facebook-pagina: www.facebook.com/pimpbrandenberg

Cynthia Smeets & Tjeu Seeverens

GeenschoolTV – Maandag @ Brandenbergcollege from Submedia on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie