profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter

Waardevol opvoeden in een improvisatiemaatschappij hetkind.org/?p=61740

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Pimp van Brandenberg, dag 2: ‘Een school kan dus toch gezellig zijn…’

28 januari 2014

Tjeu Seeverens

Deze week wordt op locatie Brandenberg van het  Beroepscollege Parkstad Limburg (BCPL) het pimpen van het schoolgebouw ook nog als ‘bijzonder onderwijsproject’ ingezet. Het ultieme doel: een mindshift bereiken bij leerlingen én docenten. Vandaag een verslag van dag 2 in de GeenSchool-week: ‘Nu ze zo op een andere manier met leerlingen in contact komen, zie ik bij deze docenten dingen gebeuren die ik eerder niet voor mogelijk had gehouden. Een school kan dus toch gezellig zijn.’

DSC03059 DSC03074 DSC03042Tot en met vrijdag 31 januari vindt er in Landgraaf een zeer bijzonder en uniek onderwijsproject plaats. Tientallen onderwijsmensen, kunstenaars, creatieve geesten en vaklui uit heel het land helpen 150 derdejaars vmbo-leerlingen hun droom te realiseren: het pimpen van de totale school in één week tijd. De leeromgevingen van locatie Brandenberg van het Beroepscollege worden aangepakt met nauwelijks budget, maar op basis van sociale overwaarde en netwerkleren. Het project wordt aangestuurd door ‘GeenSchool’ en docenten en ouders van Brandenberg, in samenwerking met de TalentenAcademie van SVO|PL. Dat is de onderwijskoepel waartoe Brandenberg behoort. Elke dag is er een videoverslag, gemaakt door GeenSchoolTV en een blog. Dit is deel 2: ‘Een school kan dus toch gezellig zijn.’

Henk Kleijnen is tweedegraads docent wiskunde. Eentje met een verhaal. ‘Ik ben een echte techneut, snap je,’ opent hijzelf. ‘Jarenlang werkte ik in de papierindustrie. Nu geef ik alweer bijna twaalf jaar les op locatie Brandenberg. Zijn taak-voor-een-week: de leerlingen begeleiden bij het pimpen van de lockers in de centrale hal.
Henk is een bevlogen docent, hij verstaat zijn vak, maar veranderingen schuwt hij. Best conservatief en streng. In het begin van het Geen School-project was Henk dan ook nogal sceptisch. Op deze tweede dag geniet hij zichtbaar hoe de gemotiveerde leerlingen aan hun school werken. En dus hoort hij bij de categorie docenten over wie locatiedirecteur Vera Heijenrath zegt dat ze hun metamorfose in zo’n korte tijd voor onmogelijk had gehouden. ‘Nu ze zo op een andere manier met leerlingen in contact komen, zie ik bij deze docenten dingen gebeuren die ik eerder niet voor mogelijk had gehouden.’

Sharina (14), leerlinge van 3 VMBO, deelt het gevoel van haar directeur. ‘Wie had dit gedacht van sommige docenten? Dat ze zomaar zouden meehelpen en dat ze ook nog eens creatief zijn.’ Tijdens een ideeën-verzamelen-workshop bedacht Sharina met haar medeleerlingen dat de lockers nodig gepimpt moesten worden. ‘Ik denk dat aan het einde van de week iedereen door het gebouw loopt en zegt: Dat heb ik gemaakt en gefixt. En school kan dus toch gezellig zijn.’

Nadat Henk zijn baan verloor in de papierindustrie, begon ook voor hem de sollicitatie-ellende. ‘Ik ben universitair opgeleid, maar een baan bleef uit. Ik was inmiddels als 46 en er was niemand die me nog wou hebben. Brandenberg was sollicitatie 241 in mijn digitaal archief. Gelukkig namen ze mij op deze school wel, en ben ik verhuisd. Met tachtig procent van de leerlingen kan ik goed opschieten, maar er is een deel op wie je als docent maar moeilijk vat kunt krijgen. Die willen dus echt niet. Soms geef ik leerlingen van wie ik weet dat ze het privé erg moeilijk hebben, wat meer ruimte om bij te komen van alle stress. Deze leerlingen gun ik zo’n andere schoolweek nog eens extra.’

Wil je meekijken met de Geen School pimppraktijken? Dat kan! Iedere dag publiceert Geen School TV een kort filmpje met interviews van begeleiders, leerlingen, docenten en andere betrokkenen. Kijk op www.bcpl.nl of op de speciale Facebook pagina: www.facebook.com/geenschool.brandenberg

Tjeu Seeverens & Cynthia Smeets

GeenschoolTV – Dinsdag @ Brandenberg from Submedia on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie