profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
GeenSchool-week op stoom, maar dan komt het verschrikkelijke bericht…

29 januari 2014

Tjeu Seeverens

In de nacht van dinsdag op woensdag, als dag 3 van het Geen School-project nog net niet is begonnen, komt het bericht binnen van het plotseling overlijden van John Leenders. Als eerste via de sociale media, want John is in de Limburgse sportwereld bekend als een meer dan uitstekende trainer van tafeltennistalent. Maar hij is ook sinds jaar en dag conciërge en MR-lid op Brandenberg. Daar waar 150 leerlingen, samen met evenzoveel vrijwilligers deze week met een (letterlijk en figuurlijke) metamorfose bezig zijn van de school. Hoe nu verder?  Iedereen in Landgraaf zoekt, ook naar woorden.

blog_dag_3_3.jpgHoe kunnen we zo zorgvuldig mogelijk omgaan met alle emoties die het plotseling overlijden van ‘onze’ conciërge John bij collega’s en leerlingen zullen oproepen? Welke positieve rol kunnen de geplande klussen van het immense Geen School-project mogelijk spelen in het verwerkingsproces? Of moeten we alles skippen?

Dat zijn de vragen, die op deze derde dag in alle vroegte beantwoord moeten worden door zowel de leiding van Geen School als locatiedirecteur Vera Heijenrath en projectleider Jos van Mil. Eerst worden de collega’s geïnformeerd. Velen hebben het trieste bericht al via de sociale media gehoord en delen met elkaar al snel verdriet en onbegrip. Vera benadrukt dat het allerbelangrijkste is dat iedereen vooral goed naar zichzelf moet luisteren om te bepalen wat nog mogelijk is.

Een half uur later zie je hoe het ook de leerlingen raakt dat hun conciërge er niet meer is. Daarna storten de meesten zich met nog meer overgave op de klussen. Maar ook de speciale condoleance-ruimte is een veilige plek om via tekeningen en teksten je emoties te verwoorden.

Antoine Neijenhuis is één van de vrijwilligers. Hij heeft een tijdlang met een boot gevaren, meubels gemaakt en nog andere beroepen uitgeoefend, maar wil nu als 61-jarige toch weer ‘de loopgraven’ van het onderwijs in. Aan het einde van de verkorte dag verhaalt hij emotioneel over zijn ervaringen. ‘Gisteren was er bij het maken van de banken en meubels een groepje leerlingen dat moeilijk te hanteren was. ‘Keten’ was de groepscode. Diezelfde jongens hebben vandaag kei- en keihard gewerkt. Ze voelden perfect aan wat er op dat moment op die plek nodig was. Dat heeft me enorm geraakt en daarom ben ik er ook weer bij als het volgende Geen School-project gepland wordt.”

Lisa van Seeters (14) kiest er deze ochtend bewust voor om haar emoties op te schrijven en in een tekening te verwerken. ‘Dat leer je hier bij Gelukskunde. Ik heb de laatste tijd nogal wat stress. Maar ik heb geleerd om regelmatig op zoek te gaan naar mooie plekken of dingen. Als je dat doet, ontdek je bijvoorbeeld hoe mooi de kleuren van een herfstblad kunnen zijn. Die roepen dan bijzondere gevoelens uit het verleden op en daardoor wordt het weer rustiger in mijn hoofd.’

(wordt vervolgd)

Tjeu Seeverens en Cynthia Smeets

GeenschoolTV – Woensdag @ Brandenberg from Submedia on Vimeo.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie