profiel

Gaby de Boer


Gaby de Boer
Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderzoek naar het zelfbeeld van leerlingen met een diagnose hetkind.org/?p=61800

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Suzanna (12) met Cito-tips: ‘Wees zelf als leraar ook een beetje relaxt.’

29 januari 2014

Gaby de Boer

‘Hallo, ik ben Suzanna. Ik zit in groep 8 op de basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. In februari krijg ik de eind cito. Natuurlijk vind ik  het wel een beetje spannend, maar ik vind het niet eng. Eigenlijk heb ik er gewoon zin in!’ Een interview, met enkele tips voor leraren om de druk van de ketel te houden.  ‘Wees zelf een beetje relaxt.’ En naar de kinderen: ‘Je kunt niet falen in de eind cito. Als er echt iets uit komt wat helemaal niet bij je past, weten jij en de juf dat zelf ook wel.’

desterrenwacht1Hoe belangrijk is de cito?
De cito bepaalt niet mijn niveau. De cito geeft wel een beetje informatie over mijn niveau. Mijn juf, ik en mijn ouders bepalen daar veel meer in. Mijn portfolio is ook veel belangrijker. Het laat zien wat ik al die jaren op de basisschool al heb gedaan en wat ik allemaal al kan. Hoe hard je werkt en hoe zelfstandig je bent, bepaalt ook naar welk niveau je gaat.

Heb je wat tips voor leerkrachten?
Hier wat tips voor leerkrachten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de eind cito goed en relaxt verloopt:

  • Wees zelf als leerkracht relaxt
  • Middagje van tevoren ontspannen en alvast alles klaar zetten.
  • Voor elke toets even rustig worden
  • Iets lekkers tussendoor
  • Na de eind cito een leuk, relaxt dagje
  • Leg uit dat de leerlingen niet bang hoeven te zijn voor de eind cito, en wat het doel is van de cito
  • Geef ouders een brief waarin je zegt dat ze er niet te veel druk moeten leggen.

Wat vind je van thuis oefenen?
Ik heb in de krant gelezen dat veel kinderen elke dag thuis oefenen. Ik vind dat geen goed idee. Want een kind kan wel een paar keer oefenen, maar niet elke dag. Straks krijgt een kind hele hoge punten en gaat dan naar een veel te hoog niveau. Dan wordt het op de middelbare school veel te moeilijk voor een kind. Ik heb op school met de klas gekeken naar oude cito’s. Zo weten we hoe het werkt en hoe de vragen zijn. Dat vind ik zelf wel fijn.
Je kan ook wel een keer thuis oefenen, maar echt niet te veel. Misschien krijg je dan wel niet de allerhoogste punten, maar wel wat bij jou hoort, en dat is gewoon hartstikke goed. Iedereen is anders.

Is een school met hoge cito-scores gelijk een goede school?
Er zijn  mensen die zeggen dat als een school hoge cito scores heeft, het een goede school is, maar ik vind dat niet zo. Het gaat niet alleen maar om hoge cito scores. Het gaat veel meer om hoe de leerkrachten met de kinderen omgaan, hoe de school in zijn werk gaat, bijvoorbeeld of kinderen op hun eigen manier mogen werken.

Cito in april?
Ik zelf vind dat niet handig. Want dan heb je al je formulier opgestuurd naar je middelbare school, terwijl je nog niet je uitslag hebt van je eind cito. Ik vind het fijn dat als we mijn niveau kiezen, dat ik, de juf en mijn ouders weten wat we willen. De cito en de nio helpen daar een klein beetje bij. Ook wil ik de cito liever in februari, omdat je daarna dan lekker rustig groep 8 kan afronden met de eindmusical.

Dus…
Je kan niet falen in de eind cito. Als het goed is weet je al lang wat ongeveer jouw niveau is. Als er echt iets uit komt wat helemaal niet bij je past, weten jij en de juf dat zelf ook wel. De eind cito is net zoals elk ander werk dat je maakt. Na het maken van werk, weet je altijd hoe je het hebt gedaan. Of je het al echt goed snapt of nog een beetje moet oefenen. Bij de cito krijg je dan in één keer een overzicht van alle vakken en doelen. Ik vind dat wel een handig overzicht. De cito draagt voor een heel klein beetje bij aan mijn advies, mijn portfolio voor een veel groter deel! Toch is dat kleine beetje van de cito ook fijn, zo kan ik de allerbeste keuze maken.

Ik heb er zin in. Kom maar op met die cito!

Suzanna zit in de groep van Gaby de Boer op de Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Ze is een van de kindeen die vaker aan het woord komt…

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie