profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
GeenSchool-week, dag 4: ‘Het mooiste bewaar je voor het laatst: het hart van de school’

30 januari 2014

Tjeu Seeverens

Klokslag 07.00 uur staat op deze vierde dag van ‘het pimpproject van Brandenberg’ een groep enthousiaste leerlingen voor de school. Ze komen vandaag extra vroeg klussen. Vandaag ziet namelijk ook de rest van het land hoe hard er gewerkt wordt door de 150 vmbo-leerlingen in het Limburgse Landgraaf. Tot 09.00 uur wordt er in het tv-programma ‘Vandaag De Dag’ live aandacht besteed aan het bijzondere GeenSchool-project. Ondertussen worden in het magazijn alweer verf,  kwasten, hamers en schuurpapier gescoord.

blog_dag_4_1 Twee uur later. We lopen tegen gymleraar Paul Beurskens aan. Hij geeft al zeven jaar les op Brandenberg – onderdeel van het Beroepscollege Parkstad Limburg – en is ook nog eens mentor van een vmbo 3 klas. ‘Ik ben ontzettend trots op wat deze groep deze week heeft gepresteerd,’ zegt hij ongevraagd. Zijn groep staat, onder leiding van begeleidster Miriam, een van de weinige nog lege muren in de school te pimpen, die van de docentenkamer. Langzaam verschijnen de contouren van een megahart op de muur. ‘Wat mooi dat jullie je docenten een beetje liefde komen brengen,’ zegt Paul. Een leerling reageert meteen op zijn opmerking. ‘Nee, meneer, dit is niet zomaar een hart, dit hier is het hart van de school.’

Later op de dag, als de meeste leerlingen met pijn in hún hart de school hebben verlaten, zit ergens in een hoekje bij de aula Laura Bartels nog steeds op de grond. Ze heeft thuis een tekening gemaakt van een gebogen ballerina. Die wil ze hoe dan ook vandaag – schilderend – nog afmaken. ‘Mijn opa is maandag overleden. Ik vind het heerlijk om nu even alles te kunnen vergeten en me te concentreren op die tekening. Elke keer als ik er langs zal lopen, kan ik even aan opa denken.’
Laura heeft de afgelopen tijd veel meegemaakt. Normaal gesproken komt ze ’s ochtend haar bed niet op tijd uit, al woont ze om de hoek. Maar nu is ze zelfs te vroeg. Laura: ‘Deze week ben ik gemotiveerder. Het contact tussen leerlingen en docenten is deze week veranderd. We kijken ook met andere ogen naar elkaar en de docenten zien dat we ook heel andere talenten hebben.’

Blog_dag_4_2Onder leiding van architect Hans Coppen heeft een groep leerlingen eerder deze week een zogenaamde  ‘strafbank’ van steigerhout naast de lerarenkamer gemaakt. Nu iedereen weg is, heeft een viertal van het groepje besloten om nu zonder begeleiding ook elders in de gang nog zo’n bank te maken. ‘We weten nu hoe het moet.’ Misschien is dat morgen op de laatste dag wel de eindconclusie van alle betrokkenen…

Wil je meekijken met de Geen School pimppraktijken? Dat kan! Iedere dag publiceert Geen School TV een kort filmpje met interviews van begeleiders, leerlingen, docenten en andere betrokkenen. Kijk op www.bcpl.nl of op de speciale Facebook pagina: www.facebook.com/geenschool.brandenberg

Tjeu Seeverens en Cynthia Smeets

Dag vier in videoverslag

GeenschoolTV – Donderdag @ Brandenberg from Submedia on Vimeo.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie