profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Over taal en opgroeien: ‘Mijn vierjarige dochter had geen idee wat het woord ”hopen” betekende’ hetkind.org/?p=61745

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Metropolis TV, portret van vijf leraren die je nooit vergeet

1 februari 2014

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

Overal ter wereld is onderwijs belangrijk. Maar wat is de belangrijkste les die een leraar je kan bieden? Waar in Kenia de strikte meester Mutahi zijn harde discipline verdedigt, leert meester Kadel in de VS zijn leerlingen vooral in zichzelf geloven. Metropolis TV verzorgde afgelopen week een uitzending, waarin het  helden en boemannen van het wereldwijde onderwijs presenteerde. Van het Chinese platteland tot in de bergen van Mexico, van de sloppenwijken in Delhi tot in de ghetto’s van Chicago. Om nooit te vergeten.

metrodezeWie in Nederland  opgroeit zit meer dan 12 jaar in schoolbanken, heb je meer dan 10.000 lesuren met meesters doorgebracht. Het kan niet anders dat dat je een leraar tegenkomt die je noot vergeet. Op een ghettoschool moet je vooal een homey zijn voor de leerlingen, je bent vaak de enige buffer voor hen tegen het leven als een crimineel. Maar in Kenia regeert de leraar nog als stalen vuist en word je als luidruchtige leerling nog op de vingers getikt. In  Met zachte hand of met de vlakke hand, in deze uitzending zet Metropolis TV de leraar neer, ieder in zijn eigen door de cultuur bepaalde context.

Klik hier voor de hele uitzending.

Mr. Lou’s eenzame leerlingen in China

Meester Lou geeft les op de basisschool in het Chinese dorpje Meigangcun. Hier wonen veel kinderen bij hun grootouders in, omdat hun vaders en moeders naar de stad zijn getrokken voor werk. Hun leraar, meester Lou, biedt daarom naast lessen in rekenen en schrijven, ook troost aan zijn soms eenzame leerlingen.

De brugschool in India

Meester Rajesh uit India richtte de brugschool op, waar hij gratis les geeft aan kinderen uit de sloppenwijken van Delhi. Iedere ochtend bouwt hij eigenhandig zijn ‘plek van verlichting’ onder een spoorbrug en onderwijst de kinderen twee uur lang in rekenen, taal, normen en waarden.

Lesgeven op een ghettoschool in Chicago

Meester Kadir geeft les op een high school voor drop outs in de South Side ghetto van Chicago. Hier krijgen eerder van school gekickte kwajongens en crimineeltjes uit de achterstandswijken alsnog de kans om hun diploma te halen. En meester Kadir, zelf voormalig straatschoffie, geeft ze die kans graag.

Leraar met een harde hand in Kenia

Meester Mutahi geeft zijn leerlingen het liefst een tik op de vingers als ze zich misdragen. “Maar sinds 2010 is het bij wet verboden in Kenia, dus nu sta ik wel voor een uitdaging,” geeft meester Mutahi toe. De kinderen zelf zijn niet anders gewend. “Ze slaan de dommigheid uit je zodat je niet nog een keer de fout in gaat.”

Radiolerares in Mexico

In de afgelegen bergen van Mexico wonen veel kinderen maar zijn er weinig scholen. Lerares Isabel heeft hier een oplossing voor gevonden. Zij geeft dagelijks les aan 3000 kinderen, met behulp van de radio. Ze heeft hiervoor ook alternatieve lesmethoden ontwikkeld, bijvoorbeeld om het meetsysteem uit te leggen.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie