profiel

Hans Koppies


Hans Koppies
Bekijk mijn profiel

twitter

Aanraken in het geheel vermijden is geen optie: het is een levensbehoefte hetkind.org/?p=61703

Ongeveer 29 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Poëzie als balsem voor de kinderziel: ‘In je hoofd kun je alles’

1 februari 2014

Hans Koppies

Geplaatst in: Legitimering

Naast leesplezier kan poëzie – en de krachtige beelden die het oproept –  als balsem voor de ziel zijn. Ook voor kinderen. ‘Gedichten zijn niet terug te vinden in de database ‘Bewezen Effectieve Interventies’ van het NJI,’ schrijft pedagoog Hans Koppies, ‘maar gedichten kunnen wel een geestverruimende werking hebben. Ze kunnen kinderen (en volwassenen) op inspirerende, waardevolle gedachten brengen. Zeker ook in lastige situaties. En ze zijn na enig zoeken gewoon te vinden in de bibliotheek om de hoek …’ In de week van de poëzie (30 jan t/m 5 feb) werk uit de bundel ‘In je hoofd kun je alles’ van Theo Olthuis.

img-header-v1Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar andersom kunnen ook weinig woorden een krachtig beeld oproepen. Ooit werd het gezelschap van de bard en de skald hogelijk gewaardeerd bij het kampvuur of waren deze woordkunstenaars – zeker in de donkere wintermaanden – graag geziene gasten in de ‘great hall’ van het lokale stamhoofd. Vandaag de dag kunnen dichters op minder gastvrijheid rekenen. Tijd voor eerherstel.

Vogel

Als ik weg wil
word ik soms een vogel.
Dan ga ik op mijn tenen staan
en vlieg ik heel ver hier vandaan.

Over de huizen en het bos
op eigen wieken, helemaal los.
Over de puntige bergen
en de diepe zee –
Als je wil dan mag je mee …

Voel de wind langs je oren,
voel de wind door je haar.
Hij blaast
alle gedachten uit je hoofd,
anders ben je veel te zwaar.

 
Vogel
is een gedicht van Theo Olthuis en is te vinden in de bundel In je hoofd kun je alles (Uitgeverij Holland, 2007).

Poëzieweek 2014 duurt van 30 januari t/m 5 februari.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie