profiel

Ivo Mijland


Ivo Mijland
Bekijk mijn profiel

twitter

Geluk is datgene wat normaal is. Dat kun je misschien begrijpen, maar wat gebeurt er als je het ook kunt voelen? hetkind.org/?p=61711

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Gek of niet, waar gaat het nog over: ‘Ik ben toch té gek?’

3 maart 2014

Ivo Mijland

Geplaatst in: Samenleving,

‘Is de psyche van de mens wel verklaarbaar? En helpt een verklaring überhaupt bij het oplossen van het probleem?’ Deze vragen stel Ivo Mijland zichzelf in zijn boek ‘Ik ben toch té gek?’ in het kader van de versmalling van wat wordt gezien van ‘normaal’ gedrag. Mijland is geen tegenstander van diagnostiek, maar pleit voor het verbreden en nuanceren van wat als problematisch gedrag wordt gezien. 

cartoon diagnosisMijland licht zijn boek als volgt toe:

Met de komst van Passend Onderwijs lijkt de wereld om ons heen meer en meer op zoek te gaan naar verklaringen. We willen gedrag graag duiden, want als we een verklaring hebben ligt het in ieder geval niet aan onszelf. Er is immers een verklaring. De vraag die Ivo Mijland in zijn nieuwe boek ‘Ik ben toch té gek’ stelt: is de psyche van de mens wel te verklaren? Is een verklaring de oplossing of is het het begin van een nieuw probleem? Het boek ‘Ik ben toch té gek’ voegt op zeer concrete, herkenbare en bruikbare wijze een extra dimensie toe in het debat over Passend Onderwijs. Met veel herkenbare voorbeelden schetst de auteur een nieuwe kijk op Passend Onderwijs. “Als je altijd door je eigen raam kijkt, kun je nooit zien wat je leerling door zijn venster ziet.”

De afgelopen decennia is er veel geschreven over de gekte die mensen bij zich dragen. De focus ligt daarbij steeds op het duiden van het verschil tussen normaal en niet normaal. Via diagnostische manifesten tracht men een opsomming te maken van dat wat anders is als normaal. Die zoektocht is erg gebaseerd op medisch denken. De vraag is of het zoeken naar medische verklaringen wel recht doet aan de eigenaar van het psychische ziektebeeld. Want je kunt gedrag medisch duiden, maar in feite vergeet je daarmee de relationeel-ethische laag. Een onverklaarbare laag, omdat het ethische geen objectiveerbaar gegeven is. In relatie tot de anderen beschouwen we gedrag, en vinden we er iets van. Maar als je van perspectief wisselt, wordt het direct weer anders. Willem Frederik Hermans schreef er het volgende over in zijn boek ‘Conserve’: “Krankzinnigheid is iets wat alleen door zijn zeldzaamheid wordt bepaald. Als van honderd mensen er vijf en negentig krankzinnig zijn, dan zijn niet zij krankzinnig, maar de vijf, die het niet zijn.” Met deze quote geeft hij op bijzondere wijze aan, dat het ethische perspectief van invloed is op onze ontmoeting met de ander. In dit nieuwe boek krijg je een praktische blik op de dialoog die nodig is om Passend Onderwijs te laten slagen.

Dit boek is geen poging om diagnostiek als verkeerd te beschouwen. Daarmee zou het zijn relationeel-ethisch kijk op de wereld immers verliezen. Wel doet de auteur een dringende oproep aan begeleiders in het onderwijs (en daarbuiten) om de focus te verbreden. In dit boek werkt hij in zes thema’s uit hoe je ook kunt diagnosticeren op basis van kansen, op basis van wat er wél is, op basis van wat je wél wilt. Een positief geluid in een wereld vol diagnoses. Een boek dat hopelijk een bijdrage kan leveren aan de kinderen die als gek gezien worden, maar door een werkelijke ontmoeting wellicht stiekem durven denken: ‘Ik ben toch té gek?’ Een boek vol anekdotes, good practice en persoonlijke ontboezemingen. Een boek dat elke professional in het onderwijs en de zorg gelezen moet hebben.

Het boek kost € 16,95 en is vanaf 31 maart hier verkrijgbaar. Bij bestellingen vanaf tien exemplaren betaal je € 15,00 per stuk.

Ivo Mijland (1969) werkt als opleider voor Ortho Consult. Hij verzorgt trainingen rondom het thema psychopathologie vanuit de visie van de contextuele leerlingbegeleiding. Dit is zijn veertiende praktijkboek.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie