profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Symposium ‘Gezondmakend onderwijs’ op 12 april in Amsterdam

4 maart 2014

Annonay Andersson

Geplaatst in: Samenleving,

Op zaterdag 12 april vindt het symposium ‘Gezondmakend onderwijs – werkplaats voor de wil, oproep voor de toekomst’ plaats, ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van het gelijknamige boek van Rudolf Steiner. Op de dag zal onder andere gesproken worden over de balans tussen (cognitief) leren, spelen en bewegen en ruimte voor creativiteit en over de huidige positie van de leraar. Pedagogen, ouders, artsen, psychologen, therapeuten en priesters zijn welkom. De kosten zijn 25 euro (boek inbegrepen). 

Sinds februari 2012 werkt een kleine groep mensen aan de uitgave van de Nederlandse vertaling van het boek ‘Gezondmakend onderwijs’. Iicon-fingerprintn deze voordrachtencyclus laat Rudolf Steiner zien hoe je, vanuit de inzichten in de ontwikkeling van de mens, zo kunt opvoeden en onderwijzen dat het kind zich kan ontwikkelen tot een vrij en gezond mens die als volwassene doel, betekenis en richting kan geven aan zijn eigen leven. Het is een inhoud die niets aan actualiteit heeft ingeboet en buitengewoon heldere antwoorden geeft op vele vragen over het onderwijs, de opvoeding, de gezondheid van de kinderen en de latere volwassenen.

In de groep vertalers werken mensen samen die met grote bezorgdheid volgen en onderzoeken wat er in het onderwijs gebeurt en hoe dat op de kinderen werkt, en waarschijnlijk door zal werken in hun verdere leven. Veel maatregelen en vernieuwingen in het onderwijs hebben vooral tot doel om “de opbrengst” van het onderwijs meetbaar te vergroten. De kinderen dreigen hierdoor meer middel in plaats van doel te worden. Daarnaast blijken vernieuwingen in het onderwijs soms overschat te worden voor wat betreft hun voorspelde effecten. Artsen, psychologen en orthopedagogen en leraren werden gevraagd om hun visie te geven op de mogelijke samenhang tussen de kwaliteit van het onderwijs die zij waarnemen en het gedrag en de gezondheid van de kinderen.

In het nawoord van “Gezondmakend Onderwijs” schrijft een arts: “Onderwijs waarin de balans is gevonden tussen cognitief leren, spelen en bewegen en ruimte voor creativiteit lijkt in deze tijd verder weg dan ooit. De dictatuur van het meetbare jaagt kinderen op in o.a. tempo-lezen, tempo- rekenen, tafels heen en weer opzeggen in dertig seconden, en meer. Alles wordt aangesleept om tot een mooie score te komen. Prikkelvrije klaslokalen, koptelefoons om storend geluid af te schermen, houten schotten op de tafels om concentratie te verhogen, opbrengst-gericht leren. Hoe zichtbaar wordt hierin dat we de verbinding met het leven kwijt zijn geraakt!”

De vragen: “Tot welke oordelen kunnen we komen als we kennis nemen van wat er nu in en door het onderwijs gebeurt?” en “Tot welke inzichten en besluiten kunnen we komen als we deze oordelen tot onze verantwoordelijkheid voor verandering maken?” stonden centraal op een aantal werk- bijeenkomsten op weg naar dit symposium in april 2014.

De bedoeling is dat er daarna nog vele bijeenkomsten zullen volgen waar mensen met elkaar verder werken aan werkelijk vruchtbare, menswaardige inzichten betreffende het onderwijs.

Bekijk hier de Flyer van het Symposium

Plaats: Theaterzaal Geert Groot College, Fred. Roeskestraat 84, 1076 ED Amsterdam

Tijd: 9.30 – 16.30 uur

Kosten: 25 euro (lunch: brood zelf meenemen, voor soep wordt gezorgd), boek is inbegrepen in de prijs

Aanmelden kan via jmeulman45@hotmail.com

Meer informatie.

PROGRAMMA
09.30 – 10.00u Inloop met aanmelding werkgroepen, koffie en thee
10.00 – 10.10u Welkom en muzikale opening
10.10 – 10.40u Inleiding:
Hoe actueel is de inhoud van het boek Gezondmakend onderwijs?
Jacques Meulman, psycholoog
10.40 – 11.10u De positie van de leraar in het huidige onderwijsveld
Joris Boermans, docent
11.10 – 11.40u koffie – en theepauze
11.40 – 13.00u Een therapeutisch-medische bijdrage over de gevolgen van tekortkomingen in het onderwijs Peter Borm, antroposofisch tandarts, en Henriëtte Dekkers, antroposofisch psychotherapeute – Nagesprek
Muziek
13.00 – 14.00u Lunch, graag zelf uw brood meenemen. Voor soep wordt gezorgd. Info over werkgroepen en aanmelding initiatieven.
14.00 – 15.15u Werkgroepen. Koffie en thee aanwezig
15.15 – 16.00u Een therapeutisch-medische bijdrage over de gevolgen van tekortkomingen in onderwijs/opvoeding Thomas Kelling, antroposofisch huisarts – Nagesprek
16.00 – 16.30u Muziek Terugblik op de dag en enkele highlights uit Gezondmakend onderwijs. Bart Muijres van Uitgeverij Pentagon biedt het eerste exemplaar aan. Uitreiken van de boeken aan de deelnemers aan het symposium.
16.30u Afsluiting. Napraten met afsluitend hapje en drankje, en de mogelijkheid tot aanmelden van initiatieven.
Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie