profiel

Dick van der Wateren


Dick van der Wateren
Bekijk mijn profiel

twitter

De leraar als inspirator: over de morele voorbeeldfunctie hetkind.org/?p=61710

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Een hedendaagse visie op de docent als onderwijsontwerper: de Ontwikkelaar, de Curator van vooruitgang en de Doendenker

18 maart 2014

Dick van der Wateren

Leraar Dick van Wateren las een artikel van Eke Rebergen op zijn Denkfiguren website Onderwijsfilosofie.nl

Hierin stelt hij de vraag of docenten ontwerpers zijn van het onderwijs, of zouden moeten zijn? Die vraag komt voort uit theorieën en toolkits van ‘design thinking’ en pogingen die in het onderwijs toe te passen.  Eke Rebergen is zelf opgeleid als interactieontwerper in Delft, was leraar natuurkunde en werkt nu op Avans Hogeschool als docent nieuwe media. Op het aanstaande congres op 20 maart van de VO-Raad ‘Klaar voor de toekomst‘ verzorgt hij met Simon Verwer een workshop met als onderwerp de veranderende positie van de docent. Lees verder.

ekeeeVertrekkend vanuit de filosofische basistegenstelling tussen zijn & verandering onderzoeken we of de positie van de docent aan het verschuiven is: ten opzichte van de leerling, kennis, collega’s, schoolleiding, etcetera. In ons onderzoek ter voorbereiding op deze workshop stuiten we op interessante invalshoeken en inzichten. In de onderstaande blogpost treft u een eerste verkenning door Eke van de opvatting: de docent als ontwerper.

Lees dit heel inspirerende artikel van Eke Rebergen hier.

Een korte inleiding van Dick van der Wateren:

Eke stelt in zijn artikel de traditie van ‘docent-ontwerpers’ van het onderwijs tegenover het hedendaagse type docent-ontwerpers en onderscheidt drie typen van die laatsten:

  • de Ontwikkelaar,
  • de Curator van vooruitgang en
  • de Doendenker.

Van daaruit komt hij tot een hedendaagse visie op de rol van docent-ontwerpers en concludeert:

Het ideaaltype docent-ontwerper is een creator van zowel relaties, omgevingen als inhoud. Juist de meest vaste opvattingen binnen het onderwijs worden uitgedaagd en vormen een voedingsbodem voor experimenten om het experiment zelf. De docent is niet gericht op eenvoudigweg meer kennisoverdracht, meer orde in de klas of hogere cijfers, maar maakt hier hooguit gebruik van op zoek naar nieuwe, nooit gedane, verrassende en/of ongehoorde mogelijkheden van het onderwijs.

Meer over het VO-congres, op 20 maart in Nieuwegein, klik hier 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie