profiel

Jelmer Evers


Jelmer Evers
Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderzoek naar het zelfbeeld van leerlingen met een diagnose hetkind.org/?p=61800

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Over Fablabs, Live Action Roleplay en onderwijsinnovatie: ‘Praktijk, theorie en… gelijk doen!’

19 maart 2014

Jelmer Evers

Een maandagavond tot twaalf uur ’s nachts op een school doorbrengen, voor je lol. Dat deed Jelmer Evers laatst op De Populier in Den Haag. Hij was uitgenodigd door zijn vriend Arjan van der Meij, natuurkunde-docent. Arjan en zijn ‘science vrienden‘ hebben een Fablab op school. Een goed geoutilleerd lab waar je dingen kunt maken: onder andere een 3D-printer en een laser-cutter.  Er waren (oud) collega’s en (oud) leerlingen, vrijwillig, om dingen uit te vinden, te proberen, te leren en om lol te maken. Jelmers blog: over vakoverstijgende projecten, over innovatief onderwijs, over praktijk-theorie-en-gelijk-doen. ‘Waarom hebben deze top-docenten geen 20% time, a la Google, om dit soort projecten te ontwikkelen?

fablabHet Fablab wordt door de science sectie goed gebruikt in de lessen. Maar het gaat verder. Per-Ivar Kloen heeft de Fab Klas project opgestart waar leerlingen op vrijdagmiddag hun projecten kunnen ontwerpen en uitwerken. Een van de resultaten van die avond was een 3D-scan van mezelf, en ik was zo blij als een kind.

Op de open avond op mijn school UniC lopen een aantal leerlingen en docenten rond, verkleed als monnik, tovenaar of elf. Het zijn De Fantasten, een grote groep die zich bezig houdt met Live Action Roleplay. De groep is opgericht door mijn collega Nils Visser. Bij de coming-out vorig jaar kwamen alle leden (ca 70) verkleed op school en er viel geen onvertogen woord. Nils wil graag via de Fantasten leerdoelen vakoverstijgend verwerken in Roleplay activiteiten. Op deze manier kunnen kunst, geschiedenis, de talen, maar ook wiskunde worden verwerkt. Eigenlijk elk vak wel. Ook bij de Fantasten komen leerlingen vrijwillig en voor de lol buiten schooltijd naar school om te leren.

De plannen van Arjan en Nils sluiten aan bij twee grote trends: de maker movement en Game Based Learning (GBL).  De Maker Movement is een steeds invloedrijkere beweging die ervan uit gaat dat mensen zelf in staat zijn en het leuk vinden om eigen dingen te ontwerpen en te maken. Door steeds goedkopere digitale tools en bijvoorbeeld de 3D-printer komt de toekomst van de consument als producent steeds dichterbij. Dit heeft verregaande gevolgen voor het onderwijs: leerlingen kunnen nu steeds makkelijker ontwerpen en prototypen. Zo komt daadwerkelijke authenticiteit steeds dichterbij. GBL gaat ervan uit dat game-technieken ook een meer authentieke en interactieve leerervaring creëert. Dat kan via commerciële video- en bordspellen, speciale educatieve games (serious games), gamification: game technieken in de les en in het curriculum, via rollenspellen, maar ook door zelf spellen te ontwerpen. Door te spelen leer je.

Beide ontwikkelingen sluiten aan bij een bredere trend en zoektocht naar meer authentiek onderwijs waarbij leerlingen meer doen door te leren en dat ook aansluit bij de interesses van leerlingen (en volwassenen)

Praktijk, theorie en gelijk doen, komen bij deze docenten samen. Beter dan welk techniek-pact of excellentie-traject zijn Arjan en Nils in staat om innovatief onderwijs en die doelstellingen te verwezenlijken. Arjan en zijn collega’s zijn hiermee zelf aan de slag gegaan. Ze hebben zelf fondsen gezocht en ruimte voor zichzelf gecreëerd om hiermee aan de slag te gaan. Maar ook hier wringt het dat er gewoon te weinig tijd en geld is. Dat geven ze zelf ook aan.  Zowel de Fantasten als Fab-klas zijn onderdeel van onderwijspioniers, een heel goed project, maar nog steeds te weinig. Waarom eigenlijk?

Waarom hebben deze top-docenten geen 20% time, a la Google, om dit soort projecten te ontwikkelen?
Waarom is er geen grote innovatiepot die direct aanspreekbaar is voor docenten? Met als voorwaarde dat het breed gedeeld wordt zodat ze anderen inspireren. Waarom is er niet meer tijd voor elke docent om dit te doen? Op die manier zouden bruikbare innovaties zich als een olievlek over onderwijsland verspreiden. Dat zie je nu al gebeuren en dat zou de politiek aan het denken moeten zetten.

Als we al dat geld en de tijd dat naar grote campagnes, projecten en bijbehorende bureau’s gaat nou eens gewoon bij docenten neerleggen en kijken wat er gebeurt. Ik denk dat het resultaat verbluffend zal zijn.

Jelmer Evers is docent geschiedenis op Unic in Utrecht, onderwijsontwikkelaar en prikkelaar. Deze column verscheen eerder in Van Twaalf tot Achttien.

Reactie Richard Pols:

Richard Pols says:
March 9, 2014 at 1:21 am

Deze ontwikkelingen hebben mij gemotiveerd zelf een school te starten die dit ook gaat doen. Ik ben nu bezig met een aantal mensen dit te gaan realiseren. Een groot voorbeeld voor mij is een school die dit al in de basis doet is http://www.niekee.nl Zij gaan starten met een nieuw onderwijs concept dat heet Agora. Wat ik wil is dat de Maker Education en een Persoonlijke Leerroute in een VO vmbo/havo/vwo samen komen. Leren op ieder niveau is al mogelijk. Ik zoek dus mensen die dit met mij willen doen. We beginnen met http://www.lerarenmetlef.nl op 15 maart.

Lets make it Happen

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie