profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Persoonlijk curriculum: ‘Ik geef natuurkunde in de Bijlmer. De inzet van mijn onderwijs? Leren samenwerken!’ hetkind.org/?p=61686

Ongeveer 15 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Als de schoolprestatiefetish opspeelt: ‘School poogt dikwijls met geweld de bloem uit haar bol trekken’

21 maart 2014

Annonay Andersson

‘Afgelopen week was weer een fijne week voor rode bulten, uitslag en jeuk.’ Jesse Frederik – freelance journalist voor onder andere De Correspondent – kreeg last van zijn oude allergie voor de schoolprestatiefetisj. ‘Er zijn genoeg mensen die prima functioneren binnen ons school­systeem, maar ik niet en ik denk velen met mij niet.’ Hij schrijft een column over de vaak frustrerende werking van het huidige onderwijssysteem. ‘Zo veel van wat iemand kan wordt zo verhuld achter een nietszeggend cijfer. En dat is doodzonde. Wat mij betreft krijgt het onderwijssysteem een vier. Voor de moeite.’

jesse_frederikSchool was voor Frederik problematisch om twee redenen: ‘Onderwijs vereist een ongerede achting voor autoriteit. De leraar levert de antwoorden aan die de student moet herkauwen als de toets daar is. Nu zal de leraar meestal geen onzin verkondigen en zullen de voorgekauwde antwoorden vaak wel kloppen. Maar daar gaat het niet om. Je komt verder door reproductie, niet door creatief te zijn en je eigen fouten te maken. Niet door echt te leren.’

Hoewel zijn ervaringen nu een mooi verhaal vormen en het ‘goed’ is afgelopen (hij heeft immers werk gevonden waar hij goed in is en wat hem plezier geeft), wil de schrijver de tijd niet verheerlijken.

‘Achteraf gezien klinkt het misschien romantisch. Een beetje aanklungelen op je moeders zolderkamer om je uiteindelijk de journalistiek in te rotzooien. Dat was het niet. Het was ellendig. Er was druk van alle kanten om iets “zinvols” te doen en een algeheel gevoel van onvermogen. En nog altijd heb ik bij elk artikel dat ik schrijf de existentiële vrees om door de mand te vallen.’

Lees hier het hele artikel.

Jesse Frederik schrijft sinds 2013 een economie-column voor De Groene Amsterdammer en is schrijft tevens over economie voor De Correspondent.

 

rondje hetkind


   Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

               Steun hetkind en word donateur

                             50 euro per jaar

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie