profiel

Sara Albone


Sara Albone
Bekijk mijn profiel

twitter

Geluk is datgene wat normaal is. Dat kun je misschien begrijpen, maar wat gebeurt er als je het ook kunt voelen? hetkind.org/?p=61711

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Leraar van het Jaar in MBO: ‘De kern van het docentschap? Goede relaties opbouwen en autonomie verlenen’

28 maart 2014

Sara Albone

‘Het onderwijs staat weer in de belangstelling en wij als docenten staan in het middelpunt,’ schrijft Sara Albone, uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in het MBO.  ‘Het is een periode waarin enorme behoefte is aan inhoudelijke en praktisch toepasbare informatie voor docenten, die zich ook als persoon willen ontwikkelen en excelleren.’  Zelf las ze recent het boek van Marcel van Herpen: Ik, de Leraar.  ‘Docenten, maar ook bestuurders die zich afvragen hoe zij kinderen in het huidige onderwijssysteem kunnen laten excelleren, raad ik aan dit boek te lezen.’

sara ‘Het onderwijssysteem staat mijns inziens onder druk,’ zegt Sara Albone, als docente werkzaam op Groenhorst in Barneveld, een opleiding voor dierverzorging met 1600 leerlingen uit heel Nederland. ‘Er wordt volop gesproken over Flipping the Classroom, over meer (professionele) ruimte voor docenten, meer autonomie voor scholen, betere leidinggevenden op scholen. Kortom, het onderwijs staat ook in de media weer in de belangstelling en wij als docenten vormen het middelpunt.’

Ik de leraar is de tweede uitgave van hetkind – na de Levenslessen van meester Kanamori – en verschijnt in een periode waarin er een enorme behoefte is aan inhoudelijke en praktische informatie voor docenten, voor leraren die zich willen ontwikkelen en excelleren. ‘Auteur Marcel van Herpen roept docenten op volledige verantwoordelijkheid te nemen voor hun aandeel in het onderwijs.  Het boek staat vol persoonlijke ervaringen vanuit zijn rol als docent en coach. Uit alle voorbeelden blijkt vooral de liefde voor het docentschap en de aandacht voor alle kinderen. Vanuit een overtuiging dat alle leerlingen recht hebben op goed onderwijs, pleit hij voor het binnensluiten van alle kinderen, om kinderen zoveel mogelijk zelf aan het woord te laten, beter naar kinderen te luisteren en vooral hun gedrag te zien.’

‘Het boek heeft een positieve invalshoek en is gericht op het gezamenlijk creëren van het onderwijs, dat wij met z’n allen voor ogen hebben. De oorzaak van problemen buiten jezelf zoeken en leggen is herkenbaar, stelt Van Herpen vast. Ook in het onderwijs. Reflectie en zelfkennis geven docenten een manier om zelf het heft in eigen hand te nemen en problemen om te draaien en ten goede te keren.’

Waardeer waar het kan, normeer waar het moet. Albone: ‘Het uitdagen, aanmoedigen en bevestigen van  leerlingen resulteert in meer betrokkenheid van en vertrouwen in leerlingen. ‘Natuurlijk, resultaten vergelijken en beoordelen hoort bij het onderwijs. Maar niet ieder kind ontwikkelt zich even snel en niet alles is goed. Neem de kinderen mee in alle openheid en bespreek verwachtingen en criteria. Hiermee bereik je een situatie waarbij kwaliteiten van individuele leerlingen herkend worden en leerlingen hun potentie waarmaken.’

groenJe hebt een goede relatie nodig om autonomie te verlenen. Albone: ‘Als je leerlingen zelf aan het werk wilt laten gaan ,dan hebben ze vrijheid nodig om hun eigen handelen te kunnen sturen. Om die autonomie binnen de klas te bevorderen, is een goede relatie nodig tussen de leerlingen onderling alsook tussen de docent en de leerlingen. Voor mij is dat de kern van het vak docentschap. Een docent die zijn leerlingen genoeg vertrouwt om de vrijheid te kunnen geven om zelf te ontdekken,  heeft het helemaal begrepen. In het onderwijs draait het namelijk helemaal om relaties.’

Docenten, maar ook bestuurders die zich afvragen hoe zij kinderen in het huidige onderwijssysteem kunnen laten excelleren, raad Sara Albone aan het boek Ik, de Leraar te lezen. ‘Het leest gemakkelijk weg en het inspireert om  het onderwijs te sturen in de goede richting. Wij hebben in het onderwijs een gezamenlijke missie. Onze kinderen hebben ons allemaal nodig om optimaal te kunnen ontwikkelen.’

Sara Albone is MBO-leraar van het jaar 2013, dierenarts en senior docent op Groenhorst Barneveld. Achter deze link kun je het boekje Ik, de Leraar bestellen voor 18 euro.

rondje hetkind


   Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

               Steun hetkind en word donateur

                             50 euro per jaar

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie