profiel

Nelly ter Voert


Nelly ter Voert
Bekijk mijn profiel

twitter

Aanraken in het geheel vermijden is geen optie: het is een levensbehoefte hetkind.org/?p=61703

Ongeveer 23 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Iemand met autisme is altijd op dat drukke kruispunt in China. Wat kunnen we dan doen?

2 april 2014

Nelly ter Voert

De Verenigde Naties benoemden vandaag – woensdag 2 april – tot Wereld Autisme Dag. Om inzicht te krijgen in de leefwereld van iemand met autisme, gebruikt drs. Nelly ter Voert deze metafoor. ‘Vergelijk het met de situatie dat je morgen ineens op een druk kruispunt in China staat. We hebben geen idee waar te kijken, verstaan de taal niet, zijn overdonderd door de overvloed aan stimuli die we niet kunnen plaatsen. Iemand met autisme is altijd op dat drukke kruispunt in China. We kunnen dan twee dingen doen: zorgen voor een veilige omgeving of deze persoon perse aan willen leren hoe het in China is en hoort. Ik pleit voor de eerste optie.’

weeerDe crux bij iemand met autisme is volgens Nelly ter Voert – orthopedagoog en oprichter van TalentKids en KidsCompas – dat ze een gemiddeld andere manier van informatieverwerking hebben in de hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding.

Uit mijn praktijk herinner ik me de scherpe anekdote van een autistenmoeder:

‘Sinds de kleuterschool haalde ik mijn zoon ieder middaguur op om thuis te eten. Er ging geen dag voorbij waarop ik niet door de leerkracht werd aangesproken op de calamiteiten met mijn zoon. De leerkracht liet het woord autisme al vallen voordat er maar iets was onderzocht. School vond diagnostisch onderzoek noodzakelijk. Iets waar we in mee gingen maar waar we als ouders niet echt behoefte aan hadden. We wilden gewoon een oplossing en een manier om de interne motivatie op gang te brengen, om zo mijn slimme, krachtige en soms onaangepaste kind voor te bereiden op een goede toekomst.’

De afgelopen jaren zien we gelukkig meer aandacht voor de talenten en sterke kanten van mensen met (tekenen van!) stoornissen binnen het autism spectrum. Genoemde talenten zijn vaak ‘exacte uitvoering’, ‘accuratesse’, ‘systematisch denken’, ‘eerlijkheid’ en ‘puurheid’. Annelies Spek promoveerde in Leiden met haar pleidooi te kijken naar de mogelijkheden en talenten van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en minder naar de beperkingen. Spek pleitte voor programma’s die de talenten van mensen met autisme al in de kindertijd in kaart te brengen. Haar onderzoek leerde dat zulke programma’s concreet bijdragen aan het verkrijgen van zelfinzicht waar ‘de autist’ een leven lang profijt van kan hebben.

Misverstand

Het is een misverstand te denken dat het in kaart brengen van talenten ingewikkeld is. Het verwondert en frustreert me dat hier passende en eenvoudige methoden voor zijn die maar weinig worden ingezet. We schijnen ervan overtuigd te zijn dat deze ‘complexe materie’ om een medische diagnose en een ingewikkelde vorm van begeleiding vraagt. Deze overtuiging klopt als je wil dat een kind met autisme zich thuis gaat voelen in China. Het klopt niet als je je focust op waar de talenten van dit kind zitten en op zoek gaat naar een omgeving waar hij het meest tot zijn recht komt.

autismeKlinisch psycholoog drs. W. de Roy ontwikkelde een baanbrekende methode om talenten op een vrij simpele en betrouwbare manier in kaart te brengen. Zijn systeem laat zien dat talenten en interne motivatie lineair aan elkaar verbonden zijn en daarnaast zicht kan geven op de eigen manier van leren. Dit betekent dat een kleine aanpassing in de manier waarop mensen met (kenmerken van) autisme worden aangesproken, een wereld van verschil betekenen omdat ze zich erkend, gehoord en gemotiveerd voelen. Voor veel mensen klinkt dit te simpel om waar te zijn. Een kind aanspreken op zijn talenten betekent dat je zijn innerlijk vuurtje aanwakkert; dat zijn motor automatisch gaat lopen. Dit is een kwestie van het zorgvuldig kiezen van woorden waarbij een kind zich gezien voelt in zijn talenten.

Talent is wat je bent. Het is de basis van wat je als mens kunt betekenen. Talent is dat waarmee je waardering oogst, reacties uitlokt, emoties oproept, verbazing wekt of anderen laat groeien. Dit geldt voor ieder mens en zeker voor mensen met een diagnose of kenmerken binnen het autismespectrum.

Drs. Nelly ter Voert is orthopedagoog en oprichter van TalentKids en KidsCompas

 

Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

sjek wit blauw rood

 Als donateur ontvang je ‘het Jaarboek 2014
en de jubileumuitgave ‘NIVOZ & de urgentie van goed onderwijs

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie