profiel

Ferd van den Eerenbeemt


Ferd van den Eerenbeemt
Bekijk mijn profiel

twitter

De leraar als inspirator: over de morele voorbeeldfunctie hetkind.org/?p=61710

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Landelijke Manifestatie op 17 mei in Rotterdam, #3: ‘Leraren met Lef zoeken directeuren zonder vrees’

4 april 2014

Ferd van den Eerenbeemt

Na eerdere edities in Utrecht (2012) en Amsterdam (2013) is op 17 mei Rotterdam de derde stad waar de landelijke manifestatie zal plaatsvinden van Leraren met Lef. Deze derde manifestatie staat in het teken van de groep leraren die hun directeuren zonder vrees meenemen en oproepen om in de scholen nieuwe processen in gang te zetten. Het is één grote ontmoeting van maximaal 500 deelnemers, die bedoeld is om in eigen scholen stappen te maken naar verbeterd onderwijs van onderop. Lees verder en meld je aan.

logo-leraren-met-lef-2Rotterdam zet zichzelf op de kaart als onderwijsstad en gastheer van deze manifestatie. Centraal staat de praktijk van alledag op de scholen: hoe kunnen leraren daar meer het verschil maken? De componenten van de manifestatie Leraren met Lef zijn: Debat en dialoog, Parallelprogramma’s voor ieder wat wils, Lefpraktijken en Aparte aandacht voor Directeuren zonder Vrees – bouw nieuwe community.

Aanvang zaterdag 17 mei om 14.00 uur tot ongeveer 21.00 uur.

Aanmelden via deze portal

Programma

Componenten:
Veel debat en dialoog
Parallelprogramma’s: voor ieder wat wils
Lefpraktijken
Aparte aandacht voor Directeuren zonder Vrees – bouw nieuwe community

Tijd: 14.00u -21.00u , Aantal deelnemers: 400/ 500
Vormen: plenair, deelconferenties, lint van ontmoetingen (statafels), short stories, centrale catering en  lichte maaltijd

Opbouw
1.  Ontvangst, De Entrée
2.  Centrale aftrap, De Uitdaging: terugblik en opbrengsten vorig jaar, next steps. Ragna Woodall, Renée van Eijk (voorzitters LmL), filmpjes van vorige manifestaties. Inleiding thema 2014 met film en voice-over. Wat willen we vandaag bereiken? Bewegingen op scholen in heel Nederland!
3.  Plenair, de 5 pijlers: vijf sprekers die in 5 minuten een pijler neerzetten (zie apart document voor de omschrijving). Zij zetten deze pijlers neer als programma’s die leraren en hun directeuren in de scholen (extra) in gang zouden moeten zetten

 • Positieve pedagogie
 • Lerende school
 • Gedeeld leiderschap
 • Gebruiken van verschillen
 • Baas over eigen tijd

Deze sprekers zijn gedurende de hele dag de ‘spokesmen’ van deze pijler

4.  Parallel, De Dialoog op basis van vijf  pijlers

Werkbijeenkomst Leraren met Lef (300 leraren)
Verdeeld over de 5 pijlers gaan leraren aan tafel van max 10 pp  aan het werk met de volgende opdracht: selecteer de best mogelijke aanpak  voor  bij  jou op school (3 suggesties) en benoem wat dit vraagt van je directeur (1 verwachting)

Werkbijeenkomst Directeuren zonder Vrees (80 leidinggevenden)
Verdeeld over de 5 pijlers gaan directeuren aan tafel van max 10 pp  aan het werk met de volgende opdracht: selecteer de best mogelijke aanpak  voor bij jou op school (3 suggesties) en benoem wat dit vraagt van je leraren (1 verwachting)

Volgens een speciale methodiek werken we met veel mensen tegelijkertijd aan het opstellen van adviezen. Dat heet BRAINPOWER. In een aantal ronden ontstaat steeds meer ‘indikking’ van suggesties, zodat er na 1 uur 5 adviezen per werkbijeenkomst overblijven die de praktijk op scholen ingrijpend kunnen gaan beïnvloeden. In het uur daarna worden die nog fijn-geslepen door de spokesman van iedere pijler ter voorbereiding van De Synergie (onderdeel 5)

Optioneel: extra dialoog
We reserveren nog ruimte voor een specifiek gesprek, zoals vorig jaar tussen de minister en leraren. Dit jaar zal een dialoog over de voortgang van de Lerarenagenda het onderwerp zijn van een gesprek. Sander Dekker is gesprekspartner vanuit het ministerie.

5.  Parade van ontmoetingen, short stories , leftips en de stem van het kindvijf thema-eilanden, analoog aan de 5 pijlers: Per eiland een rijke keur van Lefpraktijken uit het land

Vooralsnog zijn de volgende initiatieven in beeld, die bekeken worden op geschiktheid voor 1 van de eilanden: Teacher on the road, Teach like a champion, Lerarenagenda (half jaar onderweg), Children’s Zone, praktijken van bèta-excellent, Expeditie Edison, Eerst de Klas, Meesterschappers, Meesterlijk 010, Pabo-studenten, Eduscrum, Lerarenregister, Eerst de klas, Onderwijs trineeship, Onderwijspioniers, Leraar 24, Playing for Succes,  vakantieschool, weekendschool, Stichting Vakmanstad, Pluspunt, Student/Docent, Pabo’s, twitteren met leerlingen (Koen), De Wiskundeacademie (Roeland Hille), Het ingenieursbureau (Bas de Waal), HGW zonder stress (Tijn Nuyens), Pantarijn ( Jessica Vlastuin) Het Kind, Superschool?, Professioneel docenten werven (Marike Jonker)-

In de parade daarnaast:

 1. Maak je eigen Leftip in 30 sec. (ter plekke filmproductie)
 2. De stem van het kind: KidsCrowd: publicatie
 3. ‘Demonstraties’ zoals de AIRMAT in de klas Remko van der Kaaden

6.  Plenair De Synergie  met Lerarentafel en stemrondes: terugblikkend op de dag met o.a.

Interviews door Ferd van den Eerenbeemt met de opbrengst uit de Brainpower over de 5 pijlers:

 • Wat zijn de belangrijkste adviezen voor de scholen?
 • Wat verwachten leraren en directeuren van elkaar?
 • Leraren van het jaar: wat gaan jullie met deze adviezen doen?
 • Directeuren zonder Vrees

Afrondend publiek gesprek tussen de voorzitter van Leraren met Lef en Sander Dekker,

7.  Het Diner: Eten, drinken met muziek, belangrijk onderdeel van de manifestatie, vanwege ‘napraten’, netwerken en locatie op de kop van zuid

 

——————-

MANIFESTATIE 2014 ‘DE SCHOOL’ 
‘Leraren met Lef zoeken Directeuren zonder vrees’

Tijd: 14.00 -21.00
Locatie: Las Palmas II, R’dam, Wilhelminakade 326, 3072 AR Rotterdam
Aantal deelnemers: 500

Openbaar vervoer: http://www.lp2.nl/content/aid/24

 

Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

sjek wit blauw rood

 Als donateur ontvang je ‘het Jaarboek 2014
en de jubileumuitgave ‘NIVOZ & de urgentie van goed onderwijs

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie