profiel

Ronald Heidanus


Ronald Heidanus
Bekijk mijn profiel

Wendy Lampen


Wendy Lampen
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
De week van autisme: de droom van Wendy…

5 april 2014

Ronald Heidanus

In de aanloop naar de week van autisme (29 maart t/m 5 april) sprak Wendy Lampen  tijdens een TEDx-event in België. Leraar Ronald Heidanus tipte hetkind over het filmpje. Wendy heeft een droom: ‘That people will one day live in a world where they will not be judged by their genetical constitution or their brain type, but by the content of their character.’ Over awareness (en iets met luisteren), equality (accepteren en omarmen) en apprenticeship (delen en van/met elkaar leren). 

wendyTEDx Flanders vond op woensdag 26 maart plaats in de stadsschouwburg in Antwerpen. Conferenties van TEDx worden wereldwijd beschouwd als broedplaatsen voor creatieve en innovatieve oplossingen die de wereld verbeteren. Onder meer Europees Commissaris voor Milieu, Janez Potocnik en innovatiespecialist Jef Staes waren spreker op deze editie. En Wendy Lampen…

Wendy heeft een droom: “That people will one day live in a world where they will not be judged by their genetical constitution or their brain type, but by the content of their character.”

Wendy Lampen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar neurotypisch (niet-autistische) gedrag om mensen beter te begrijpen. Wendy heeft Asperger en Synesthesia. Deze aspecten, gecombineerd met haar ervaring  als universitair docent en leraar van jongeren met autisme, maken haar analyses scherp en verrassend. Ze zet aan tot out-of-the-box denken, dikwijls met een humoristische knipoog.

In haar aanpak staan drie begrippen centraal: gelijkwaardigheid, bewustwording en samenwerking zijn de basis. Vanuit haar internationale ervaring in hoe verschillende culturen kijken naar autisme of ‘stoornissen’ in het algemeen, Wendy is een pleitbezorger voor een (neuro-)diverse samenleving.

Tekst op de website van Wendy Lampen, klik hier.

De bejegening van mensen met autisme gebeurt niet steeds op de manier die je zou verwachten. Zelfs niet in deze tijd. Ik spreek hierbij uit eigen ervaring. Ik kreeg zelf het label ‘Aspergersyndroom’ opgeplakt. Jarenlang werd ik aangesproken op mijn ‘label’ en op de kenmerken die er volgens de buitenwereld, de anderen, bij hoorden. Zowel de ‘gewone’ medemens, als de specialisten verwachtten dat ik me naar dat label ging gedragen. Tegelijk werd mijn ‘etiket’ ook vaak in vraag gesteld omdat ik niet aan alle strikte criteria die bij Asperger horen zou voldoen. Ik moest me steeds verantwoorden of uitleggen hoe ik in elkaar zat. Dit alles ging ten koste van mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ik verloor mijn eigen identiteit en zelfs mijn waardigheid.

Mijn inzichten wil ik graag met anderen delen. Zowel vanuit mijn opleidingen als vanuit mijn jarenlange studie van menselijk gedrag en denkprocessen, heb ik ondertussen een expertise opgebouwd over de verschillende breintjes. Op basis daarvan ontwikkelde ik een eigen benaderingswijze, een ander perspectief op het denken. Ik maak daarbij gebruik van een eigen middel en visuele strategieën. Ik hanteer een visie die uitgaat van evenwaardigheid (equality), eigen beslissingsrecht, bewustwording (awareness) en samenwerking.

Kortom de regie in eigen handen !


Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding. Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. Ruim één procent van de Nederlanders kampt met een vorm van autisme.

Meer informatie leest u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie