profiel

Jack Provily


Jack Provily
Bekijk mijn profiel

twitter

Waardevol opvoeden in een improvisatiemaatschappij hetkind.org/?p=61740

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Kenniseconomie gaat ook over welzijn, over onderwijsontwikkeling in brede zin’

12 april 2014

Jack Provily

Op een nacht schrikt de minister van onderwijs en wetenschappen wakker: Nederland zakt op de PISA-ranking, het einde van de welvaart is in zicht… paniek! Tot een groep leerkrachten haar vraagt naar het welzijnscijfer van Nederland en de landen om ons heen. Blogger Jack Provily over wat deze vraag met de minister doet. ‘Onderwijs gaat over ontwikkeling in ruimere zin dan alleen welvaarstcijfers.’

oecd_a2_1-2013Bij elke bijeenkomst in de training Mindfulness vertel ik een betekenisvol verhaaltje. Zo vertelde ik gisteren, in de zesde bijeenkomst, het verhaal over de Haas en de Wijze. Tijdens het voorlezen realiseerde ik me ineens de treffende gelijkenis met mijn echte wereld. Dus heb ik het verhaal over de Haas en de Wijze veranderd in de Minister en de Leerkracht…

Op een nacht schrok de minister van onderwijs en wetenschappen wakker. Het ging niet goed met de kenniseconomie. We zakten op de PISA-ranking… Het einde van onze welvaart was in zicht! Ze kwam in actie en sommeerde de beleidsmakers. Strengere exameneisen volgden, meer controle en verplichtingen aan scholen en vooral meer rekenen en taal.

Toen de andere ministers haar zo bezig zagen, vroegen ze wat er aan de hand was. De minister antwoordde dat het einde van onze welvaart in zicht was. Ze vertelde over haar aanpak en de voltallige ministerraad was het roerend met haar eens. Hogere welvaart bereik je door succes. Succes bereik je door kennis. Meer kennis is dus noodzakelijk! En dat komt niet vanzelf. Dat moet je afdwingen en controleren.

De inspectie van onderwijs was zo geschrokken van het naderende einde van de kenniseconomie dat ze de minister wel moest ondersteunen in haar strijd voor hogere resultaten. En werkte bereidwillig en met overgave mee aan haar plannen.

En zo was in korte tijd het land in rep en roer. Wetenschappers toonden aan hoe niveaus verbeterd konden worden, adviesbureaus bedachten geweldige trainingen, besturen sommeerden hun leerkrachten om meer aandacht aan kennis te besteden, directeuren controleerden met stopwatches of lestijd wel effectief besteed werd.

Het zou ongetwijfeld tot de ondergang van het onderwijs hebben geleid als niet…

… als niet een groep leerkrachten was gaan vragen naar de oorzaak van alle paniek en commotie. Iedereen antwoordde dat deze aanpak nodig was omdat het land verging. Nederland dreigde de welvaart te verliezen!

zorgenwelzijn‘Dat kan niet,’ zei de groep, ‘daar zijn wij veel te slim voor.’ De groep leerkrachten groeide en groeide en bleef vragen stellen om erachter te komen waar de oorsprong van de paniek vandaan kwam. Uiteindelijk belandden ze bij de minister van onderwijs. Ze verdedigde haar beleid met alle cijfers en onderzoeken die lieten zien dat het kennisniveau van ons land aan het zakken was.

De leerkrachten vroegen haar of ze ook nog naar andere cijfers dan de PISA-ranking had gekeken. Ze vroegen haar naar cijfers over het welzijn van ons land. Ze vroegen haar naar welzijnscijfers van de landen die hoger scoren dan ons land. De minister realiseerde zich dat kenniseconomie niet alleen over welvaart maar ook over welzijn gaat. En dat onderwijs dus ontwikkeling is, ontwikkeling in brede zin.

En zo werd het onderwijs gered…’

Jack Provily is werkzaam geweest als leerkracht, intern begeleider en directeur in het Primair Onderwijs. Sinds augustus 2012 is hij onderwijsbegeleider en noemt hij zichzelf freelance veranderaar, trainer, coach. Dit is zijn website Zo Mooi Anders.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie