profiel

Guido Crolla


Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Kindercentrum Bzzzonder in Amersfoort is véééél meer dan…

19 april 2014

Guido Crolla

Als vader van vier jonge kinderen (een vijfde is op komst) van wie twee met een beperking (Down Syndroom en Rett Syndroom) kregen Michiel van Rennes en zijn vrouw in 2009 de behoefte aan een plek waar hun kinderen gezamenlijk opvang kunnen krijgen. Een plek waar ze bij elkaar kunnen zijn en toch de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Een plek waar ze lol kunnen hebben met elkaar en een plek waar ze zich gerespecteerd voelen. Het resultaat is het kindbelevingscentrum Vathorst, een heel bijzondere plek in een Amersfoortse nieuwbouwwijk. Guido Crolla maakte er de volgende reportage. 

1395763369787In 2009 werkte Michiel van Rennes als projectontwikkelaar, maar gooide hij het roer radicaal om. Kort nadat zijn vierde kind (met een Rett Syndroom) was geboren, besloot hij om ‘een mooie plek in de wijk te creëren’ voor kinderen, in het bijzonder zijn eigen kinderen. Een plek waar ze samen konden opgroeien, waar gekeken werd naar hun mogelijkheden en niet naar hun beperkingen.

‘We noemden het aanvankelijk en plek voor Kinderopvang en meer, maar het is eigenlijk al véél meer (en een klein beetje kinderopvang nog…). En Kinderopvang is natuurlijk ook niet het goede woord, want dat is wat ik juist eigenlijk niet wilde. Want opvangen, tja… zolang ze de fles krijgen , een grote sluier en slapen, dan hebben we opvangen gehad. En wat ik wilde was een stimulerende plek, een plek waar voor alle vier mijn kinderen hun talenten gaan ontdekken.

Dus dat is misschien in de kern ook wel wat we doen, ruimte bieden aan initiatieven, van ons, maar ook vanuit de wijk of andere ondernemende mensen om hun ding te ontdekken.

Inmiddels staat er een stevige organisatie met tien vestigingen, onder de naam Bzzzonder. Daarin fungeert het Kindbelevingscentrum Vathorst als spil. Guido Crolla maakte er de volgende reportage op 25 maart jl. Hij was er in verband met een Bouwbroedplaats voor basisscholen, een initiatief van DuraVermeer, mede geïnitieerd door Sandra van Kolfschoten.

 Kijk ook op: www.kbcdevathorst.nl

Bzzzonder from Guido Crolla on Vimeo.

Over Bzzzonder

Bzzzonder biedt dagopvang aan in het kinderbelevingscentrum voor kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar en buitenschoolse opvang voor vier tot en met twaalf jaar. De kinderen van acht tot en met twaalf jaar krijgen daarbij een eigen passend aanbod met steeds wisselende workshops en de mogelijkheid om vriendjes uit te nodigen.

In het pedagogisch beleid is onze visie op pedagogiek vastgelegd, Daarbij zien we elk kind als bijzonder en besteden we dus veel persoonlijke aandacht aan het individu. Uitgangspunt zijn de vier opvoedingsdoelen van professor Marianne Walraven.

– Kinderen hebben een gevoel van emotionele veiligheid. (Veilig)
– Kinderen ontwikkelen persoonlijke competenties. (Veelzijdig)
– Kinderen ontwikkelen sociale competenties. (Veelzijdig)
– Kinderen maken zich de culturele normen en waarden van de samenleving eigen. (Vormend)

De vier opvoedingsdoelen krijgen vorm in de drie V’s; Veilig, Veelzijdig en Vormend. Deze kunt in onze kernwaarden terugvinden.

Guido Crolla is een visionaire veelkunner, bevlogen inspirator, docent multimedia aan de HAN, inititator van het fenomeen bedrijvenbureaus op hogescholen, organisator van studiereizen, user-experience designer, fotograaf en filmpjesmaker. De foto is van Chantal van Ophuizen.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie