profiel

Albert Hennipman


Albert Hennipman
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Ziel van Marcusschool in Utrecht met kunst- en vliegwerk blootgelegd’

26 april 2014

Albert Hennipman

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

‘In korte tijd legden ze de ziel van deze school bloot.’ Albert Hennipman vertelt over de leerlingen, juffen en meesters van de Marcusschool in Utrecht, waarmee de kunstenaar het kunstwerk ‘Laat duizend vogels vliegen’ bedacht en uitvoerde. Het resultaat belichaamt volgens Hennipman een levendige en ontroerende weergave van de veelzijdigheid van de school, waarvan de nieuwbouw onlangs werd geopend. Zijn terugblik op het samenspel, dat tot nog een gezamenlijk kunstwerk op school leidde: ‘Kunst en vliegwerk’.

paneel_marcusschool_kleinweb‘Laat duizend vogels vliegen’ is een levendige en ontroerende weergave van de veelzijdigheid van de eigen schoolgemeenschap geworden,’ vertelt Albert. ‘De leerlingen, meesters en juffen legden er in relatief korte tijd de ziel van de school mee bloot. Het proces van knippen, scheuren en plakken van papieren vogels met elkaar droeg bij aan de dialoog; aan het gevoel van ‘dit is mijn school, mijn omgeving’. Het was een avontuur dat iedereen ongelofelijk knap afrondde. Trots ben ik dat we de opdracht, die aan mij werd toevertrouwd, sámen uitvoerden.’

Van de ruim driehonderd vogels werden er uiteindelijk zeventig ingescand op een paneel van drie bij twee, dat hangt achter de bar in de hal. ‘De afbeelding is zo divers dat iedereen in een van de vogels wel zijn werk herkent. Het beeld is van iedereen.’

Naamloos3Samen met een creatief groepje oudere kinderen – ‘Die het geduld hadden om langer hiermee bezig te zijn’ – ontwierpen Hennipman en collega-kunstenares Annemoon van Steen vervolgens het werk ‘Kunst en Vliegwerk’. Houten vormen werden gelasercut, beschilderd, en gecomponeerd tot het samenspel van mensen en vogels, dat hangt in het trappenhuis van de school. Albert: ‘Mooi die formatie van vogels naar mensen, als je de trap oploopt. Leerlingen kunnen hier, binnen de diversiteit van de school, zichzelf zijn en tenslotte ook uitvliegen…’

Albert Hennipman is tevens ontwerper van De Ruimte in Utrecht en als leraar actief op de HKU. Zie ook www.de-ruimte-ontwerpers.nl

Een foto-collage van het werk met 300 leerlingen, juffen en meesters. Fotografie: Maarten van Enkhuizen

Schermafbeelding 2014-04-23 om 12.32

Waardevolle verhalen voor goed onderwijs

Bestel: 24 euro

hetkindvk

Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

Als donateur (50 euro) ontvang je ‘het Jaarboek 2014
en de jubileumuitgave ‘NIVOZ & de urgentie van goed onderwijs

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie