profiel

Marcel Elsenaar


Marcel Elsenaar
Bekijk mijn profiel

twitter

Aanraken in het geheel vermijden is geen optie: het is een levensbehoefte hetkind.org/?p=61703

Ongeveer 31 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Verandering hangt in de lucht, maar het begint in jouw school…

27 april 2014

Marcel Elsenaar

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Vrijdag 4 november 2013 was een memorabele dag voor het Nederlandse onderwijs. In de ochtenduren bood de Onderwijsraad het rapport Een smalle kijk op onderwijskwaliteit aan. Later op die dag presenteerde de WRR haar rapport Naar een lerende economie. ‘Er hangt verandering in de lucht, maar de regering weigert deze twee prachtige cadeaus  uit te pakken,’ schrijft Marcel Elsenaar. Het laat volgens hem zien dat innovatie in het onderwijs moet beginnen bij leraren en schoolleiders. Vandaar zijn oproep om op 16 mei naar Amsterdam-Noord te komen om je kans te grijpen.

beLees ook commentaar over het rapport van de Onderwijsraad –> Luc Stevens
Lees ook: Er zijn tekenen van een koerswijziging n.a.v. WRR-rapport

Het rapport van de WRR reikt nieuwe kennis en inzichten aan. Het laat overtuigend zien waarom innovatie nodig is en waar en hoe we die op gang zouden kunnen brengen. Maar dit rapport kan ook gelezen worden als een ontmaskering. Het legt genadeloos bloot waar het falen zit in het huidige systeem en beleid en hoe die al jaren lang overeind gehouden worden met lapmiddelen en fopspenen. Ten koste van de ontwikkeling van talenten en de toekomst van nieuwe generaties.

Er zijn scholen die werk maken van die innovatie, omdat de urgentie daarvan direct wordt gevoeld.  Ook sommige onderwijsinspecteurs zien noodzaak van grondige vernieuwing. In de Balie in Amsterdam stelde hoofdinspecteur Arnold Jonk met nadruk: mensen in het onderwijs moeten niet vergeten dat een school geen uitvoerder van overheidsbeleid is. De verantwoordelijkheid voor de inrichting van het onderwijs ligt bij de school. Dit bleek door veel mensen in de zaal uit het onderwijs niet zo beleefd te worden.

Tijdens de Onderwijsavond van 16 januari jongstleden benoemde Joseph Kessels dit knelpunt als volgt: Waar een docent ondergeschikt gemaakt wordt aan een systeem, neemt zijn of haar effect af. Voor Kessels staan twee manieren om naar onderwijs te kijken tegenover elkaar: werken vanuit beheersing en controle versus werken vanuit ontwikkeling van talent. Onderwijs heeft een component die zich niet laat organiseren, omdat die werkt vanuit zelfsturing. Heel bepalend voor goed onderwijs is de sociale veiligheid, het gezien worden, en het geloof in eigen kunnen. Systemen die beheersing nastreven bereiken op deze punten vaak het tegendeel.

In het onderwijs lijkt er verandering in de lucht te hangen. De rapporten van de WRR en OR, de ingrepen in scholen en de uitspraken op studiedagen zijn daarvan de signalen. Als we die veranderingsgezindheid benutten, kan het tot een momentum komen: een kantelpunt. Maar dat vraagt van ons dat we radicaal vanuit andere ontwerpprincipes gaan denken. Als wij ons in dienst stellen van de leerprocessen en ontwikkeling van leerlingen kan een school er heel anders uitzien.

Zoals de WRR schrijft: niet als een selectiesysteem waarin je de norm moet halen, maar als een verrijkingssysteem, waarin je wordt gestimuleerd jezelf te ontwikkelen. In het rapport vind je aanbevelingen om je leerlingen te zien als competente rebellen, om hen in te wijden in de complexe wereld waarin wij leven en de grote vragen van onze tijd. Wat zou dat betekenen voor de inrichting van jouw school, onderwijsvormen, pedagogische benadering, morele kaders, vorming van leraren, samenwerking van leraren?

De kans op een momentum kun je voorbij laten gaan, en zo zien dat school blijft zoals die is. Je kunt ook samen met anderen je kans grijpen en iets nieuws beginnen en zo je passie voor het onderwijs vitaliseren. Voor leerlingen blijkt essentieel dat ze onderwijs krijgen van mensen met passie, van mensen die geloven in hun zaak.

Wil je samen met bezielde collega’s aan de slag?

Op vrijdagmiddag 16 mei is er voor schoolleiders en docenten een rondetafel in Amsterdam-Noord over de de rapporten van de WRR en de OR. Daar (13.00 – 17.00 uur) worden ervaringen uitgewisseld en mogelijkheden verkent voor de eigen scholen. Interesse?

Marcel Elsenaar (1967) is actief als inspirator, adviseur en trainer. Vanuit zijn ruime ervaring als docent godsdienst en levensbeschouwing op het Ignatius Gymnasium weet hij dat de cultuur van de school de basis is om als team een krachtige leer en ontwikkelingsomgeving te bieden aan leerlingen. Als adviseur vindt hij het een uitdaging om te zien wat de eigenheid van de school is, en hoe je die kunt versterken. 

Tijd voor innovatie op 16 mei

Aard van de bijeenkomst:  Een korte introductie, waarin de twee rapporten worden getypeerd  en gerelateerd, vormt de opmaat voor een gezamenlijk denken en zoeken. Het is de bedoeling ideeën voor te leggen en elkaar te adviseren. De middag is geslaagd als elke deelnemer met een of meer aanknopingspunten voor zijn schoolorganisatie vertrekt. De middag wordt geleid door Bert de Reuver en Marcel Elsenaar van K-Next.
Wanneer Vrijdag  16 mei 2014 13:00 -17:00 uur
Locatie:  Bureau Kadans Asterweg 19 – C – 7 Amsterdam Noord . Dit is op loopafstand van Amsterdam CS en goed bereikbaar per auto. De volledige uitnodiging en het programma vindt u hier.

U kunt zich aanmelden of aanvullende informatie vragen via de mail of telefonisch via 06 23091515. Bij aanmelding vragen we u om het aanmeldformulier in te vullen en ons toe te sturen.

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie