profiel

Inge Spaander


Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderzoek naar het zelfbeeld van leerlingen met een diagnose hetkind.org/?p=61800

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Over ouderbetrokkenheid bij het onderwijs: ‘De liefde voor het kind spreekt uit hun woorden’

15 mei 2014

admin

‘Een middelbare school kiezen met en voor je kind is spannend. Voor een kind dat vaak al geen kind meer wil zijn, maar waar je als ouder nog altijd het beste voor denkt te weten. Kiezen voor een school met een ander onderwijsconcept is helemaal spannend, maar vaak een weloverwogen keuze.’ Inge Spaander over ouders en leerlingen op het Kastanjecollege in Maassluis die bewust voor het Big Picture onderwijs kozen. ‘Vertrouwen en openheid zijn vanaf het begin af aan nodig.’ Haar blog. 

customLogo‘Vier jaar geleden koos een aantal ouderparen er welbewust voor om hun kind bij mij in de groep te plaatsen. Big Picture onderwijs bestond toen al een paar jaar, maar de HAVO afdeling was helemaal nieuw. Een hele verantwoordelijkheid voor mij als docent. Maak je de verwachtingen waar? Kun je de leerlingen en hun ouders dat bieden wat zij verwachten en nodig hebben? Maar ook een hele verantwoordelijkheid voor ouders. Zij moeten hun keuze continu verantwoorden naar buitenstaanders, hun twijfels bespreekbaar durven maken en onderdeel willen blijven van een onderwijsvorm die zij uit hun eigen verleden niet kennen. Vertrouwen en openheid zijn dan vanaf het begin aan nodig.’

‘Binnen Big Picture spelen ouders een belangrijke rol. Ze worden ingezet als experts, geven feedback en zijn aanwezig bij de afrondende presentaties van een project. Docent en ouders hebben nauw contact. De manier waarop krijgt vorm en verandert met het verstrijken van de jaren. De kinderen worden pubers en jongvolwassenen en de inhoud van dat wat je met ouders bespreekt verandert. De band met leerlingen groeit in de uren die je met elkaar doorbrengt uit tot iets op zichzelf staand iets. Goed contact is prettig als het leren soepel gaat, maar ook wanneer er moeilijke momenten zijn. De basis die je eerder gelegd hebt vormt een basis om open en eerlijk met problemen om te kunnen gaan. We kunnen gesprekken voeren waarin iedereen gelijk is: ouder, leerling en docent.’

‘Samen met de klas maak ik een documentaire. Maar zoals het onderwijs bij ons niet alleen van leerlingen en docent is, is ook dit project dat niet. Ook de ouders zijn betrokken bij de documentaire. Zijn trots op hun kind, de school en op mij om de acties die we op zetten. Ze doen mee aan de crowdfunding en bieden hun diensten aan, delen onze status op Facebook en trommelen vrienden en familie op om mee te doen. Zenuwachtig stromen ze op woensdagmiddag binnen om ook mee te doen aan de film. Ik luister trots naar wat ze zeggen voor de camera. De liefde voor hun kind spreekt uit hun woorden, en de wens om ze het beste te geven klinkt luid.’

ResizedImage610343-Michael‘Betrokkenheid van ouders is leuk. Het steunt je als docent in dat wat je met een leerling probeert te bereiken. Ouders zien de dingen soms beter of eerder dan ik. Maar betrokkenheid is meer dan dat. Betrokkenheid geeft je energie, je voelt je gesterkt, je durft meer als je weet dat je terug kan vallen op mensen die vertrouwen op jouw kennis en kunde, maar ook kritisch durven te zijn. Dat geldt voor mij, als de docent, maar nog veel meer voor hun kinderen.’

Voor meer informatie zie:

https://www.youtube.com/watch?v=mqwna2ZlBjo

https://www.youtube.com/watch?v=UOs9IRaBaXI

Wilt u meer weten over de documentaire? Like ons op Facebook! www.facebook.com/valterhiernogwatteleren.

Inge Spaander is docente aan het Kastanje College, een van de scholen die het Big Picture-concept al in 2009 heeft geadopteerd. Meer over op de website van de school en in een kort filmpje van Leraar24 uit 2009.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie