profiel

Beatrice Keunen


Beatrice Keunen
Bekijk mijn profiel

twitter

Aanraken in het geheel vermijden is geen optie: het is een levensbehoefte hetkind.org/?p=61703

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
In gesprek over existentiële vragen op School of Life Amsterdam van Alain de Botton

17 mei 2014

Beatrice Keunen

Geplaatst in: Moreel Kompas,

Wie ben ik? Wat betekent het om mens te zijn? Waar zoek ik inspiratie? Hoe kan ik positief bijdragen aan de wereld? Existentiële vragen waarover je gericht in gesprek kunt op de onlangs geopende School of Life in Amsterdam. ‘We bieden ideeën die je geest aan het werk zetten, stimuleren en oprekken. Bovendien ontmoet je andere interessante, nieuwsgierige en ruimdenkende mensen in een omgeving die uitnodigt tot reflectie, gesprek en verdere verdieping,’ aldus de School of Life in een van haar communiqués.

395De eerste The School of Life werd in 2008 opgericht in Londen door de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton (1969). Zijn werk wordt gekarakteriseerd als ‘filosofie voor het dagelijks leven’. In een persoonlijke en toegankelijke stijl vertaalt hij ideeën van grote denkers uit het verleden naar praktische inzichten waar je nu wat aan kunt hebben.

Met The School of Life wil Botton een plaats creëren waar belangrijke alledaagse en persoonlijke vragen worden gesteld om in programma’s te worden behandeld en verdiept met hulp van klassieke ideeën uit de filosofie, psychologie, literatuur en kunst.

‘We zetten je niet schaakmat met dogma’s, maar zetten je aan het denken door je kennis te laten maken met ideeën uit de geesteswetenschappen; van filosofie tot literatuur en van psychologie tot kunst. We bieden ideeën die je geest aan het werk zetten, stimuleren en oprekken. Bovendien ontmoet je andere interessante, nieuwsgierige en ruimdenkende mensen in een omgeving die uitnodigt tot reflectie, gesprek en verdere verdieping,’ schrijft de School of Life in een van haar communiqués.

imagesHet initiatief van Botton werd een groot succes in Londen en is nu internationaal aan het uitbreiden. School of Life-vestigingen zijn al aanwezig in Rio de Janeiro en Mebourne. Amsterdam is de eerste geheel onafhankelijke nieuwe vestiging met als initiatiefnemers Laurens Knoop, directeur van denkstation Brandstof en Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie, instituut voor kunst- en cultuuronderwijs. Ook Parijs, Belgrado en Istanbul openen hun schooldeuren later dit jaar. Voor meer informatie zie: www.theschooloflifeamsterdam.nl

Zoek je inspiratie voor het dagelijks leven in kunst & cultuur dan is de tentoonstelling Arts is Therapy in het Rijksmuseum een mogelijkheid. Deze is georganiseerd door Alain de Botton en zijn collega schrijver/ filosoof John Armstrong (1966). Beiden laten zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet zozeer vanuit (kunst)historisch oogpunt, maar met nadruk op het therapeutisch effect dat kunst kan hebben en de levensvragen die kunst kan beantwoorden. Arts is Therapy is tot en met 7 september te bezichtigen. Zie: www.rijksmuseum.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie