profiel

Beheerder HetKind


admin

Meer weten over deze pagina of dit onderwerp? Stuur een e-mail naar: redactie@hetkind.org

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond met Max van Manen in Driebergen: ‘Weten wat te doen wanneer je niet wat te doen’

22 mei 2014

admin

Op donderdagavond 12 juni zal Max van Manen – grondlegger van het begrip Pedagogische Tact en sinds 1967 woonachtig in Canada – de zevende en laatste Onderwijsavond van het schooljaar verzorgen in Driebergen. Tegelijk met zijn komst naar Nederland is er een vertaling van zijn laatste boek gemaakt. Dat boek is onder de titel ‘Weten wat te doen wanneer je niet weet wat te doen‘ al vanaf 1 juni leverbaar en nu hier te bestellen. Van Manen spreekt op 12 juni vanuit het thema ‘Fenomenologie en pedagogiek: hoe verstaan wij onze kinderen en jongeren?’

max5De Onderwijsavond is traditioneel in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen en start om 19.30 uur. De entree is 30 euro en u dient zich tevoren aan te melden via deze link. Let op: de interesse is groot, dus raden we u aan tijdig te reserveren.

Dit is Max van Manen’s eigen inleiding:

De Pedagogiek is uit de scholen en opleidingen verdwenen ten gunste van een technisch-bureaucratische, marktgerichte benadering van onderwijs en opvoeding. Het is niet waarschijnlijk dat dat op grond van rationele of politieke argumenten te herstellen is. Daarom moeten andere wegen worden gekozen om vat te krijgen op pedagogische situaties en om onze leerlingen te kunnen blijven verstaan. Ik wil laten zien hoe in de nieuwe filosofie het voorbeeld een nieuwe betekenis en waarde heeft gekregen die de verbeelding aan het werk zet. Met ‘voorbeeld’ is hier niet bedoeld een illustratie of een toelichting bij een moeilijk theoretisch begrip, maar een soort beeld dat onmiddellijk begrepen wordt. Die voorbeelden kunnen anekdotes zijn uit de praktijk, maar ook beeldspraak of metaforen waaruit direct de betekenis van een praktijkmoment spreekt. Dat kan een moment zijn van tact, vertrouwen, ressentiment, toewijding, verraad, enz.

Aan de hand van voorbeelden die zijn opgetekend uit de monden van leerkrachten en kinderen zal de pedagogische structuur en de pedagogische kracht van het voorbeeld worden toegelicht. Die voorbeelden zitten meestal verpakt in verhalen, zoals die van mijn teacher-research groep.

Susan Trenny, een grade 9 teacher vertelt:
‘I’m sure you all heard about Sylvie Warren who got murdered last week. I heard it on my car radio and after I got home I got my class list out and phoned. And I said: ‘Jamey look, it’s Miss Trenny – did you kill that lady?’ (Because the description fit him so easily). And Jamey says: ‘No miss Trenny, but Sonny did…’ and he says: ‘But you can’t tell anybody’.

cover maxBiografie

Max van Manen was born and raised in Hilversum (1942), the Netherlands, where he completed the State Pedagogical Academy with teaching qualifications for all levels (K-12) and a major in teaching English as a Second Language. After immigrating to Canada in 1967, he taught for several years with Edmonton Public Schools, and went on to complete an MEd (1971) and a PhD (1973) in the Faculty of Education at the University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada. He became a Canadian citizen in 1973.

Professor emeritus Max van Manen is still involved in a post-retirement teaching program at the University of Alberta Canada where he has been teaching the doctoral research seminar ‘Phenomenological Research and Writing.’ More –>

Boek bestellen, Weten wat te doen wanneer je niet weet wat te doen

Onderwijsavonden in het nieuwe schooljaar

In samenspraak met het NIVOZ heeft hetkind weer een nieuwe serie van zeven Onderwijsavonden geprogrammeerd voor het nieuwe schooljaar. Zeven vooraanstaande sprekers, zeven belangwekkende thema’s waarmee het gesprek over goed onderwijs wordt gevoed. De lezingen zijn een bijdrage voor het legitimeren van het eigen handelen van leraren, schoolleiders en andere kind-begeleiders.

Klik hier.

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie