profiel

Ivo Mijland


Ivo Mijland
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Passend Onderwijs, labels en geldtekort: ‘Het vraagt om een open vizier’

28 mei 2014

Ivo Mijland

In een uitzending van KRO Brandpunt worden de dilemma’s van de invoering van Passend Onderwijs onder de loep genomen. Scholen in de documentaire lijken het eens met het inclusie-principe,  maar weten niet hoe zij leerlingen met extra zorgvragen moeten opvangen met de beperkte middelen die er nu zijn. Coach Ivo Mijland legt in de Volkrant uit dat het effect is dat deze kinderen nóg meer gevreesd en gemeden worden, het tegenovergestelde van het ideaal van de inclusie. Zijn advies is om de angst geen self-fulfilling prophecy te laten worden en dus vooral met een open hart en blik te kijken. Met ‘een basishouding waarin alle kinderen uniek en welkom zijn.’

inclusionIn het artikel ‘Labels horen niet aan een kind aan kind, maar aan een koffier’ legt Ivo Mijland uit wat het effect is van het etiketteren van kinderen en hoe we weer terug kunnen naar een normale marge van wat ‘normaal’ is:

‘Waar de leerlingen in Passend Onderwijs vooral recht op hebben, is dat ze als normaal beschouwd worden. W.F. Hermans schreef al eens over krankzinnigheid dat als je 95 mensen van de 100 gek verklaart, dat dan niet die 95 maar die 5 gek zijn. Leerlingen, gek verklaard of niet, hebben recht op een werkelijke ontmoeting. Ze hebben er recht op zich welkom te voelen, inclusief wat bij hen hoort. Ze hebben er recht op gezien te worden. Ze hebben er recht op geen onderwerp te zijn van een tv-programma, waarin ze te zien krijgen dat ze als gevaar gezien worden in de richting van Passend Onderwijs.’

‘Wat Passend Onderwijs een mislukking dreigt te maken, is dat de invoering scholen uitnodigt de gekte als bedreiging te zien. Daarmee stel ik niet dat het makkelijk zal zijn. Diversiteit zorgt ervoor dat onderwijs erg ingewikkeld is. Wat ik wel stel is dat het op voorhand focussen op het aanstaande gevaar, de kans op gevaar aanzienlijk vergroot.’

Lees het hele artikel. 

KRO Brandpunt uitzending 20 oktober 2013: ‘De onderwijsutopie’ 

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Ivo Mijland is eigenaar van Ortho Consult: www.orthoconsult.nl. Hij werkt als trainer/coach/therapeut, schrijft onderwijsboeken- en artikelen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie