profiel

Petra Smolders


Petra Smolders
Bekijk mijn profiel

twitter

De leraar als inspirator: over de morele voorbeeldfunctie hetkind.org/?p=61710

Ongeveer 10 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Het wel aandurven om de spiegel te zijn en het niet aannemen van de sticker. Dat is de kunst’

29 mei 2014

Petra Smolders

Petra Smolders stond even te praten met haar oom, over de prachtige resultaten van Week of My life en de blogs die ze schrijft. De man biechtte op dat hij haar blogs/projecten zweverig vond. ‘En vanuit een soort verdediging vermeldde hij daar ook bij dat hij gewoon graag zegt wat hij vindt. Zoals hij ‘zweverig’ uitsprak, was dat geen compliment maar een duidelijke aanduiding dat hij daar niets mee kon.’ Dit leidde uiteindelijk tot Petra’s volgende bolwerk: ‘Spiegel ben je zodra iemand kiest om naar je te kijken en van je te leren. Het wel aandurven om de spiegel te zijn en het niet aannemen van de sticker, dat is de kunst.’

petraMijn oom biechtte op dat hij mijn blogs/projecten zweverig vond. En vanuit een soort verdediging vermeldde hij daar ook bij dat hij gewoon graag zegt wat hij vindt. Zoals hij ‘zweverig’ uitsprak, was dat geen compliment maar een duidelijke aanduiding dat hij daar niets mee kon. Ik moest er om lachen, want iedereen mag vinden wat hij wil. De verdediging van zijn eigen ‘aanval’ was verre van krachtig. Het was aandoenlijk om te zien dat hij mij als spiegel benoemde, die hij toch wel graag in de gaten houdt, maar het spiegelbeeld heel snel afplakt met een flinke sticker ‘ZWEVERIG’. Zodat hij niet echt hoeft te zien waar mijn blogs en projecten toe leiden, want ojee, wie weet wat er dan gebeurt…

Als mijn oom zweverig invult met mijn positieve houding ten opzichte van de zaken waar ik zelf invloed op heb of leven vanuit vertrouwen op mijn intuïtie en gevoel, dan heeft hij het goed ingeschat.

Echter wat ik voelde tijdens het gesprek is dat hij vooral in mij een spiegel ziet waar hij helemaal niets van begrijpt. Ik maak keuzes die met je hoofd niet altijd te verklaren zijn. Ik filosofeer over het leven en sta open, ik ontdek en ben nieuwsgierig, hoef niet alles te weten en in hokjes te plaatsen. Liever niets zelfs. En ik nodig anderen uit om dat ook te doen, om ook te gaan vertrouwen. Misschien moet je daarvoor niet helemaal ‘goed bij je hoofd zijn’ ofwel zweven.

Zijn opmerking laat mij niet onberoerd, het heeft me aan het denken gezet. Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze de term ‘zweverig’ gebruiken? Zeggen mensen het ook wel eens over zichzelf of wordt het voornamelijk als oordeel gebruikt over een ander? Ik zeg nooit over mijzelf dat ik zweverig ben, daarmee zou ik mijzelf te kort doen (met elke sticker trouwens). Net alsof ik met mijn hoofd in de wolken ben, maar een beetje meezweef, zonder al te goed te weten waar ik heen wil of wat er speelt in de wereld. Als er iets niet van toepassing is op mij, dan is het dat wel.

Het gesprek is voor mij een spiegel geweest, om te zien hoe sommige mensen reageren op mij. Het geeft mij inzicht hoe ik wil om gaan met dit soort situaties.

Het wel aandurven om de spiegel te zijn en het niet aannemen van de sticker, dat is de kunst. Spiegel ben je zodra iemand kiest om naar je te kijken en van je te leren. Niets is zo fijn als helemaal gezien worden. Echter soms kom je mensen tegen die het mooiste willen zien in de spiegel zonder daar iets voor te hoeven doen. Die nog niet begrijpen dat het spiegelbeeld dat zij zien een reflectie is van datgene dat zij willen zien. Bij die mensen is het voor mij fijn om weg te zweven, voordat zij hun sticker op mij geplakt of hun spiegelbeeld op mij geprojecteerd hebben. Die mensen mogen een andere spiegel kiezen.

Petra Smolders organiseerde begin juli de Week of My Life in Nijmegen, met een aantal jongeren tussen 16 en 26 jaar. Ze gelooft dat iedere jongere een high potential is. Alle jongeren willen vol zelfvertrouwen hun talenten inzetten en waardevol zijn. Door jongeren helemaal te zien en te vertrouwen haalt zij het beste in jongeren naar boven. Zij zet als sociaal ondernemer projecten op om het onderwijs in Nederland mooier te maken vanuit bovenstaande visie. De initiatieven waar zij zich mee verbonden heeft zijn oa Gave Dingen Doen Onderwijs  en hetkind.org .

Bekijk ook de Choicemaker-film van Petra, zeer inspirerend!

Choicemaker Petra from Week of My life on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie