profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
‘Pursuit of ignorance’: blij zijn met wat je níet weet

1 juni 2014

Annonay Andersson

Hoe ziet wetenschappelijk werk eruit? Neurowetenschapper Stuart Firestein grapt: ‘Het lijkt veel minder op een structurele methode, maar meer op ‘farting around … in the dark’. Anders gezegd: ‘maar wat doen’. In zijn TED-talk raakt professor Firestein het hart van de wetenschap als hij beschrijft dat het veel belangrijker is om erachter te komen wat je níet weet, dan wat je wel weet. Zoals het gezegde is: ‘Wetenschap creëert meer vragen/problemen dan ze beantwoordt.’  Kijk mee.

Firestein bedoelt met onwetendheid niet de negatieve connotaties die ermee gepaard gaan, zoals stupiditeit of ongeïnformeerd, maar het bewustzijn dat we sommige dingen niet weten.

Hij wil de illusie opklaren dat met wetenschap een plaatje of puzzel langzaam maar zeker afkomt. Een puzzel wordt namelijk bedacht door anderen die die garantie geven dat het afkomt, waar het bij wetenschap meer de kringen in het water zijn die ontstaan als je er een steen in gooit, maar waarvan je niet weet hoe ver die kringen reiken of wanneer die ophouden.

‘Als ik met mijn collega’s na werktijd naar een kroeg ga, dan praten we nooit over wat we al weten. Dan hebben we het altijd over wat we nog niet weten.’

‘Poolse schei- en natuurkundige Marie Curie (1876-1934) zei ooit: “Men ziet nooit wat er al gedaan is, maar alleen wat er overblijft om nog te doen.

TED-talk Stuart Firestein

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie