profiel

Gert Jan Kleinpaste


Gert Jan Kleinpaste
Bekijk mijn profiel

twitter

Geluk is datgene wat normaal is. Dat kun je misschien begrijpen, maar wat gebeurt er als je het ook kunt voelen? hetkind.org/?p=61711

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Edutopia: ‘De kras op mijn ziel, is alweer een stukje meer geheeld’

14 juni 2014

Gert Jan Kleinpaste

Geplaatst in: Samenleving,
‘Leren ontregelen’, klinkt als ondertitel van een conferentie veelbelovend. Teveel regels zitten ‘optimaal luisteren en kijken naar het kind’ in de weg. Op 12 juni 2014 hield Max van Manen zijn publiek gelardeerd met anekdotes voor hoe belangrijk het is dat kinderen zich gezien weten. In mijn nieuwe rol als zzp-er reisde ik een dag later weer af naar Driebergen om met alle deelnemers van Edutopia na te denken over het onderwijs van de toekomst. Met een kras op mijn ziel, omdat “mijn” school in Breda – een school die in mijn ogen klaar was voor de toekomst – vanwege geldgebrek haar deuren sloot. 
edutopiaaa“Jarenlang was de opzet van onderwijs hetzelfde. Iemand stond voor de klas; de rest luisterde”, stond er geprojecteerd achter de jonge vrouw die de conferentie Edutopia opende en die Ruud Veltenaar introduceerde. Veltenaar was de wervelwind die ons frisse ideeën ging inblazen. Na een meer persoonlijke anekdote over zijn dochter die gymnasium-examen deed, hield hij ons voor hoe snel de wereld verandert. Met snelheid en humor leidde hij ons van biomimicry naar Kodak en van Kwenton naar managers die niet inspelen op de toekomst: “de magie van het leven, ontmoet u buiten uw comfortzone”.Veltenaar wilde ons vooral verbazing en verwondering meegeven.

Ik dacht even terug aan m’n schooltje in Breda. Waar wij leerlingen vanuit hun eigen passie en talent wilden laten leren. Waar wij nieuwsgierigheid en verwondering als drive zagen en kinderen met de 21st century skills wilden wapenen voor een toekomst, waarvan één ding zeker is: hij is continue onzeker.  Veltenaar schetste een route van een samenleving die falen stigmatiseert naar een samenleving  waar falen je echt helpt om te leren. Ik dacht terug aan mijn vader die mij altijd al voorhield: “van fouten kan je leren”.
In een samenleving waar 80% van de beroepsbevolking banen vervult die zij niet leuk vinden, groeien naar een samenleving waar meerwaarde voor anderen creëren de essentie van je bijdrage aan die samenleving vormt. Dat is een gigantische stap voor de mensheid. Het vraagt om veel meer na te denken over voeding, duurzaamheid, energie en over de zin van het leven: “Je wordt gelukkig als je iets voor anderen kunt betekenen”.
Kinderen blijven in hun onbevangenheid veel dichter bij hun passie. Zij zijn nog niet opgeslokt door het systeem. Zij durven nog hun eigen weg te gaan. Daarin zijn zij feitelijk de ideale gidsen om leerkrachten en leraren te helpen het onderwijs anders in te richten. Iedere professional die anders naar de wereld gaat kijken en daarop nu zijn gedrag en beroepshouding aanpast, is een held. Ieder individu kan het verschil maken.
Weer zat ik even terug in mijn inmiddels gesloten school. Ik werd aanvankelijk geprezen en geroemd en mij werd het lef toegedicht om naast het systeem leren vorm te geven op een compleet nieuwe manier. Misschien ben ik wel één van de helden waar Ruud Veltenaar naar zoekt. Maar ik voel mij vooral een Don Quichotte en de klap van de molenwiek dreunt nog na in mijn hoofd. Maar het besef drong opnieuw bij mij door dat falen je echt helpt te leren. Dat het nodig blijft om veranderingen in het onderwijs na te streven. Omdat de wereld sneller verandert dan wij durven zien. Omdat er een generatie aankomt die liever deelt dan bezit. Omdat het onze taak is om meerwaarde te creëren voor kinderen zodat zij lang en gelukkig leven en beter leren omgaan met onzekerheden dan de volwassenen van nu.
Blijf bij jouw passie!veltenaarRuud Veltenaar, de wervelwind, heeft mijn hersenpan weer schoon gewaaid. De lucht geklaard. Natuurlijk blijf ik bij mijn passie: goed onderwijs voor alle kinderen. Onderwijs dat hen nieuwsgierig houdt, in staat stelt vaardigheden te ontwikkelen om de nog onbekende en onzekere toekomst zelfbewust en onbevangen tegemoet te treden. Onderwijs waarin ieder kind wordt gezien om wie het is en waarin het de aandacht krijgt die het verdient. Ik hoop daarbij heel veel mensen met evenveel passie voor onderwijs tegen te komen; allemaal “dapperen” die opstaan en met elkaar het verschil maken.

De kras op mijn ziel, is alweer een stukje meer geheeld.

“Eerst de klas” (tweejarig traineeship voor jonge academici), heel erg bedankt voor deze mooie conferentie. Een een “meesterwerkje”.
Gertjan Kleinpaste is self-employed professional van RedShoe Keynotes/AndereBlik.com en oprichter van de “metaforenfabriek”. 
Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie