profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Er kan nog gestemd worden voor onderwijsfilm van 2017 - zie op de website hetkind.org Wel met argumentatie en onderbouwing... twitter.com/kinderenjufkie…

Ongeveer 2 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Empathie als tegengif voor onze hyper-individualistische samenleving’

20 juni 2014

Annonay Andersson

‘We leven in een tijd van hyper-individualisme waarin ”Wat heb ik eraan?” de leidende vraag is geworden. De oplossing? Empathie.’ Ongeloofwaardig of hoogdravend? De toonaangevende Engelse filosoof/cultuurhistoricus Roman Krznaric vindt van niet. In zijn TedTalk legt hij uit hoe deze vaardigheid kan leiden tot een radicale sociale verandering. ‘We hebben empathie nodig als de sociale lijm om de maatschappij bij elkaar te houden.’ 

roman-krznaric-studio-1Krznaric is mede-oprichter van The School of Life in Londen en adviseert organisaties als Oxfam over het gebruik van empathie en gesprek om sociale veranderingen teweeg te brengen. Daarnaast is hij oprichter van een digitale ‘empathie-biblioteek‘. Zijn nieuwste boek is Empathy: A Handbook for Revolution.

Met empathie doelt de filosoof op het perspectief van de ander innemen, begrijpen ‘waar iemand vandaan komt’ (Brené Brown legt dit vermogen heel treffend uit in dit animatiefilmpje). Iedereen herkent dat als je ruzie hebt, dat wat je frustreert er vaak mee te maken heeft dat de ander niet begrijpt hoe jij je voelt. Empathie is in dat soort situaties het antwoord. Maar we hebben het harder nodig dan we denken, aldus Krznaric. In Groot-Brittannië zou het vermogen tot empathische gevoelens in de afgelopen veertig jaar namelijk met meer dan vijftig procent zijn afgenomen, waarbij het vooral in de laatste tien jaar het hardst is gedaald. Het giftige ‘wij/zij’ gevoel lijkt steeds sterker te worden en moet volgens de filosoof snel tot een halt worden geroepen.

de_wonderbox_isbn_9789025903442_1_1387939631Levenslessen uit de geschiedenis

Naast zich verdiepen in sociale veranderingen, denkt Krznaric ook na over het alledaagse vraagstuk ‘Hoe te leven.’ Omdat deze vraag mensen al decennialang bezighoudt, dook hij de geschiedenis in om samen te vatten wat de klassieke filosofen en grote denkers hierover hadden gezegd. In zijn boek ‘De Wonderbox’ bracht hij alle wijsheden bij elkaar. Wim Brands van VPRO Boeken raadde het boek aan in dit filmpje. 

In het Volkskrant magazine van zaterdag 1 februari vatte Margot Pol de interessantste levenslessen uit het boek samen. Een greep:

  • ‘Vergeet het zoeken naar de die ene ware liefde. Zoek (zoals de oude Grieken deden) naar je zes ware liefdes!’
  • ‘Zwijgen is echt goud’
  • ‘Vind een baan die je leuk vindt en je hoeft nooit meer te werken. Ghandi schijnt het ooit gezegd te hebben, waarna z’n uitspraak werd overgenomen door ongeveer elke decaan ter wereld’

Krznaric deed twee jaar over het schrijven van het boek. Wat hem daarbij veel hielp was een app die tijdelijk de internetverbinding verbrak: ‘Freedom’ genaamd.

 TEDxAthene: ‘How to start an empathy revolution’

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie