profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Over zelfregulatie: ‘Ga niet af op de gesprekstechnieken die we in het onderwijs kennen, maar laat het kind aan het hetkind.org/?p=64512

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Over leraren: ‘Academisch denkniveau kan interessant zijn, maar laten we het pedagogische alsjeblieft niet vergeten’

22 juni 2014

Annonay Andersson

‘Een kwart van de beginnende docenten haakt binnen vijf jaar af. ‘ Zondag 16 februari schoven Tingue Klapwijk (leraar van het jaar 2013) en Micha de Winter (hoogleraar Pedagogiek) aan bij het programma Buitenhof om hierover te praten. Klapwijk schat in dat zij veertig procent van haar tijd bezig is met administratieve taken en ziet hier een oorzaak van het probleem. De Winter voegt toe dat er ‘winst te behalen is in kwaliteit’ en doelt daarmee op het academisch opleiden van docenten. Een gesprek over administratieve taken, georganiseerd wantrouwen en nieuwe richtingen. 

image-4039011Een aantal citaten uit het gesprek:

Klaprwijk: ‘Het onderwijs is een prachtig vak. Wat mij betreft is het het mooiste vak wat er is. Ik denk dat je op de Pabo niet genoeg voorbereid kan worden op wat er in de praktijk op je afkomt.’

‘Laten we vooral het pedagogische niet vergeten. Als leerkracht doe je er enorm toe. Daarbij is de band die je met de leerlingen opbouwt, essentieel. Een academisch denkniveau kan absoluut van toegevoegde waarde zijn, maar blij alsjeblieft heel veel aandacht aan het pedagogische besteden.’

De Winter: ‘Heel veel beleid dat vanuit Den Haag of Europa kwam, is langzaamaan neergedwarreld in de klas.

Sjaak Scheele schreef naar aanleiding van de uitzending een blog Krapuul.nl waarin hij de behoefte aan steeds meer controle van bovenaf ‘georganiseerd wantrouwen’ noemt. Hij zegt daarover: ‘De leraar moet verantwoording afleggen aan de schoolleiding, die weer aan de inspectie en die op haar beurt aan het Ministerie van Onderwijs. De grondhouding is dat er niets fout mag gaan en dat alles onder controle moet zijn.’

michadewinter‘Beheers je het vak in voldoende mate, dan dien je als onderwijzer vertrouwen te krijgen. Dan hoef je niet voor ieder wissewasje een score bij te houden of een plan op te stellen. Vroeger op de lagere school werden kinderen beoordeeld op gedrag en vlijt. En alle kinderen kregen een 8. Dat maakte bovendien veel kinderen gelukkig omdat het de hoogste cijfers waren die ze op hun rapport zagen. Slechts bij hoge uitzondering, als een kind constant uit het raam zat te staren of voortdurend kattekwaad uithaalde, kon het een 7 krijgen. Vlijt en gedrag als attitudescores volstaan.’

Lees het hele blog.

Bekijk hier de hele aflevering van Buitenhof van 16 februari. Vanaf de 35e minuut schuiven Klapwijk en De Winter aan tafel.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie