profiel

Sylvia van Zoeren


Sylvia van Zoeren
Bekijk mijn profiel

twitter

Veel data, weinig inzicht: in hoeverre is de Nederlandse onderwijsinspectie onderdeel van de empirische hetkind.org/?p=64524

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Over de verbeeldingskracht van kinderen: ‘Ik kon mijn tong wel afbijten’

2 juli 2014

Sylvia van Zoeren

Geplaatst in: Partnerschap, Opvoeding,

‘Normaal gesproken is de deur van mijn praktijk open. De kinderen en ouders kunnen altijd makkelijk binnenlopen. Maar dit keer was hij op slot. ”Waarom?” vroeg Thomas. ”Er is laatst ingebroken in de buurt”, zei ik zonder er bij na te denken.’ Sylvia van Zoeren had haar woorden liever voor zich gehouden, toen ze het gezicht van het jongetje zag na haar opmerking. Haar blog over de verbeeldingskracht van kinderen en de verantwoordelijkheid van volwassenen. 

tumblr_n21lqySL9D1st5lhmo1_1280

Thomas keek nadenkend. In een flits ervoer ik hoe hij mijn informatie verwerkte. Hij zag het helemaal voor zich, voelde de schrik die gepaard ging met de mededeling en maakte meteen ook contact met de toekomst en de eventuele mogelijkheid dat dit bij hem thuis ook wel eens zou kunnen gebeuren.

In gedachten verzonken liep hij mee naar de praktijkruimte. ‘Gelukkig’, zei ik, ‘hebben we goed opgelet Thomas. Omdat de grote mensen dat altijd doen is de dief er vandoor gegaan voor hij iets kon wegpakken (wat de waarheid is, de buren roken onraad en gingen kijken) en zo liep het goed af!’

Ik ben er geen voorstander van om kinderen weg te houden van de waarheid. Maar jonge kinderen zoals Thomas zijn soms heel erg goed in het zich voorstellen van gebeurtenissen. Hun verbeeldingskracht gaat dan met ze aan de haal. Er is bovendien een fase in hun ontwikkeling waarin ze dit soort nieuwtjes erg op zichzelf betrekken en er slecht van slapen en bang worden. Elk moment kan er dan een dief binnen sluipen. Misschien zit hij al onder het bed!

De indringer is onderdeel van een oerangst die in deze fase kan worden versterkt door boodschappen die kinderen meekrijgen: nieuws op tv kan invloed hebben, maar ook hoe volwassenen met elkaar spreken heeft invloed in deze fase. Het is de periode waarin het kind uit de magische denkwereld stapt. In die magische denkwijze kan een superheld de dieven wel verjagen, of is er een toverspreuk die ze in een muis verandert. Maar de nieuwe denkwijze is al veel realistischer en de kinderen worden zich ineens meer bewust van de echte gevaren in de wereld. Gevaren waar ze weinig invloed op hebben.

Ik zag het gezicht van Thomas en was eerlijk gezegd een beetje bang voor doorwaakte nachten, vandaar dat ik mijn vergissing probeerde goed te maken.

Lees verder.

Sylvia van Zoeren is hypnotherapeute en kindercoach. Op het Platform Wijze Ouders deelt zij informatie over haar cursussen en blogs.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie