profiel

Beatrice Keunen


Beatrice Keunen
Bekijk mijn profiel

twitter

Mijn (autistische) zoon op de universiteit? Alleen? Op kamers? Hoe dan? hetkind.org/?p=53927

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Het brein is ‘hot’. Voor eigen inzicht en beeldvorming zie serie Hersenen bij Het klokhuis (NTR)

4 juli 2014

Beatrice Keunen

Het brein is ‘hot’. Te pas en te onpas worden de hersenen ingezet ter duiding van ontwikkelingsproblemen bij kinderen en jeugdigen. Voor de inrichting van onderwijs aanpassend aan de tijdsgeest, zijn de filmpjes over hersenen, onlangs uitgezonden door Het Klokhuis (NTR), het kijken waard. Ook met het zicht op de invoering van Passend Onderwijs. Voor de eigen beeldvorming en om af te wegen in welke mate neuronen, zenuwbanen, de temporaalkwab en amagdyla er zoal in de interactie toe doen.

Klokhuis hersenen2In een serie afleveringen besteedde Het Klokhuis onlangs aandacht aan de hersenen. De geheimen er van worden er in ontrafeld en hersenaandoeningen bespreekbaar gemaakt. In de serie komen ook kinderen met een ontwikkelingsprobleem aan bod en worden vragen beantwoord als: ‘Wat is autisme nou precies? En wat gebeurt er in je hersenen als je autisme hebt?’

De serie behandelt veelvoorkomende hersenaandoeningen, ook ADHD en dyslexie komen aan bod. Presentatrice Nienke spreekt hierover met kinderen en deskundigen. Naast de reportages zijn er ook sketches en liedjes in de afleveringen, die stof geven tot nadenken.

Hieronder de linken van enkele afleveringen uit de serie.

Aflevering over de Hersenen in het algemeen – De eerste aflevering van een speciale Klokhuisserie over hersenen. Onder je schedel bevindt zich een klomp van 86 miljard hersencellen die maken wie je bent. Hoe? In een fMRI scan kunnen we de hersens van Nienke zien werken. Ze gaat op bezoek bij hersenonderzoekers Job en Michelle en krijgt te horen hoe ons ingewikkeldste orgaan werkt. Wat heeft een reptielenbrein daarmee te maken?

Aflevering over het Geheugen – ‘Je merkt pas dat we een geheugen hebben als we iets zijn vergeten.’ Dat zegt Henry, geheugendeskundige. Nienke gaat bij hem op bezoek en krijgt te horen hoe ons geheugen werkt. Kun je je geheugen trainen? Waarom herinneren we ons niets van vóór ons derde jaar? Allemaal vragen over de geheimen van ons geheugen.

Aflevering over Autisme – Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over hersenen. Wat is autisme nou precies? Wat gebeurt er in je hersenen als je autisme hebt? Kinderpsychiater Jacob Vorstman legt met heldere voorbeelden aan Nienke uit hoe de hersenen werken bij autisme. Nienke ontmoet Justin (10), hij heeft klassiek autisme.

Aflevering over ADHD – Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over hersenen. Wat is ADHD eigenlijk? Wat gebeurt er in de hersenen? Sarah is ADHD-onderzoeker en legt aan Nienke uit dat er verschillende vormen van ADHD zijn. Nienke volgt Mika (7) tijdens een aantal onderzoeken. Mika heeft ADHD en kan moeilijk stilzitten. Zusje Amber legt uit dat dat soms lastig is.

Aflevering over Dyslexie – Lezen lijkt heel vanzelfsprekend maar is het niet als je dyslexie hebt. Dan heb je moeite met het herkennen van letters. Wat is dyslexie eigenlijk? Lisa gaat op onderzoek uit. Dyslexiedeskundige Sebastián legt uit welke testen je kunt doen om erachter te komen of je dyslexie hebt. Wat kun je doen om dyslexie onder controle te houden?

13285282394_13106ed9b5_oBij de serie Hersenen schreef Het Klokhuis een boek, te bestellen in de NTR webshop: www.ntrwebshop.nl. Met daarin informatie over de onderwerpen uit de afleveringen, hersenkrakers, verhalen van kinderen en deskundigen, weetjes, strips en tests.

Bron: www.hetklokhuis.nl

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie