profiel

Gérard Zeegers


Gérard Zeegers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Bíjna zomer, maar toch nog een leerling op kantoor: ‘Wat betekent je verwachtingen bijstellen?’

16 juli 2014

Gérard Zeegers

Geplaatst in: Partnerschap,

Het schooljaar is of loopt ten einde. Ook schooldirecteur Gérard Zeegers kan het zand al tussen zijn tenen voelen. Maar in de laatste week krijgt hij nog bezoek van een leerling op zijn kantoor. Overstuur. Misschien oververmoeid en toe aan rust? Gérard vraagt het hem en kom erachter dat we allemaal op een andere manier omgaan met de transitie naar de vakantie. ‘Ik kon niet anders dan bevestigen, wat een wijs kind.’

expectationsDavid, een jonge leerling van groep 3, kwam bij mij op kantoor zitten… Dat doet hij vaker. In dit geval vroeg zijn leerkracht of hij even bij mij mocht komen zitten, om tot rust te komen. David had buiten een ravage aangericht en wild om zich heen geslagen.

Toen ik hem na een poosje vroeg of hij boos was of verdrietig, bleek hij verdrietig te zijn. Ik vroeg wat er toch aan de hand was, waarop hij zei: ‘Ik wil dat het nieuwe schooljaar begint… Want ik vind afscheid nemen niet leuk!’ Toen ik David vertelde dat ik dat ook lastig vond, reageerde hij direct: ‘Ja… Maar voor jou is het lang niet zo moeilijk als voor mij… Jij zit hier volgend jaar weer!’

Ik deed er even het zwijgen toe… En kon vervolgens niet anders dan hem bevestigen. Pfff… Wat een wijs kind. Even mij alles in de juiste proporties laten zien.

Hij bladerde even wat in een boek en trok toen het ‘doosje met antwoorden’ naar me toe. Ik heb dat op een salontafeltje staan. Soms reik ik het wel eens een collega of ouder aan…

Terwijl ik een mail beantwoordde, hoorde ik David zeggen: ‘Gérááárd?…’

‘Ja, David.’

‘Wat betekent: “Soms moet je je verwachtingen bij stellen?”‘

Ik laat alles ‘vallen’ en kijk verbaasd op… Hij leest deze zin vloeiend en vlot voor. Lijkt daar niet eens trots op te zijn… En kijkt me aan. In afwachting van een verklaring. Holy cow…

‘Je verwachtingen bij stellen… Wel, soms moet dat inderdaad… Als je bijvoorbeeld naar school komt, en het loopt net even anders als je had verwacht of vooraf bedacht, dan kan dat heel vervelend voor je zijn. En, als het je dan lukt om te accepteren dat het soms niet loopt zoals je had verwacht of gewild… En dat het je ook nog lukt om, na die teleurstelling, er toch nog het beste van te maken…pfff… Dat dus. Dan stel je je verwachtingen bij.’

‘Oh…’

‘Ja… Dat… Mij lukt het ook wel eens…’

Serieuze blik. Smalle glimlach.

‘Ik ga zo weer terug naar buiten.’

‘Veel plezier!’

Gérard Zeegers is directeur van De Bonckert (www.debonckert.nl).

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie