profiel

Neomi Lotte


Neomi Lotte
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Column: Juf Turbo wordt juf Zen

19 juli 2014

Neomi Lotte

Neomi Lotte geeft les op een vmbo-school in Rotterdam. Zij heeft sinds een paar maanden het statement geïntroduceerd dat niemand buitengesloten wordt. Zij werkt er heel hard aan, Neomi is een echte Turbo-juf. Maar als ze een stapje achteruit doet, dan gebeurt het echt. Juf Turbo wordt juf Zen. En als ze het zelf even lastig heeft, dan kan ze rekenen op de leerlingen. ‘Juf, wat is er met u? U bent zo stil en doet niet mee. U bemoeit zich nergens mee.’

Sinds halverwege dit schooljaar bestaat in mijn klas 1A het statement dat we verbonden zijn en dus niemand meer buitensluiten. Niet dat we hiervoor steeds aan het ontkoppelen waren. Nou ja… Eigenlijk wel.

Een les starten als niet iedereen aanwezig was; een leerling straf geven als hij te laat kwam of zijn boeken was vergeten; het niet goed luisteren naar elkaar; het zijn nou niet de beste voorbeelden van verbondenheid. Dus, vanaf het moment van het statement gebeurde dit niet meer. In klas 1A gingen we het samen doen.

We nemen het voor elkaar op, we moedigen elkaar aan, we vieren samen de individuele- en groepssuccessen, we spreken elkaar aan op gedrag, we helpen elkaar, we delen elkaars blijdschap en verdriet, we voelen ons verantwoordelijk voor elkaar. Eigenlijk doen we  wat in een goed huwelijk ook zou gebeuren. Ja, we zijn immers toch een beetje met elkaar getrouwd.

Toch bleek dat ons statement niet direct opgepakt werd door iedereen. Ik zit na een week dan ook met de handen in het haar als er vanaf het moment van het statement alleen maar ontkoppeling tussen de leerlingen waar is te nemen. Van pesterijen en scheldpartijen tot dreig-smsjes. Slapeloze nachten heb ik ervan. ‘Waarom spreken de leerlingen elkaar niet aan op dit onwenselijke gedrag? We zouden toch verantwoordelijk zijn voor elkaar? Wat nu te doen?’

En dan…Eureka! Niet dat ik de oplossing heb, maar wel het besef dat een revolutie zich niet binnen een week voltrekt. Wij volwassenen zijn ook niet anders, wij vinden het knap lastig om elkaar aan te spreken op gedrag. Ik besluit mij niet langer druk te maken om het negatieve, de zaken los te laten.

Ik bedenk een plan van aanpak. Met de leerlingen ga ik aan de slag met lessen Leefstijl, gericht op het versterken van sociaal-emotionele vaardigheden. De leerlingen maken posters van hoe zij denken dat verbondenheid eruit ziet. Ze schrijven op briefjes een ervaring uit hun leven die zij met klasgenoten delen. Ik ga op huisbezoek om de leerlingen extra aandacht te geven en ouders erbij te betrekken. Ook las ik een complimentenweek in.

Het werpt zijn vruchten af, wat onder andere blijkt uit de geluiden uit de leerjaarvergadering: ‘Het is een heerlijke klas om mee te werken en het is echt een groep.’

Zo verander ik van juf Turbo in juf Zen. Ontspannen, relaxt, cappuccinootje, croissantje. Een maand of drie later – tijdens het mentoruur – zit ik achter de computer wat administratieklusjes te doen, terwijl mentor Kees de les geeft. De leerlingen hadden aangegeven dat zij graag een keer een rechtszaak wilden naspelen. Zo gezegd, zo gedaan. Kees bereidt de les voor en zo ontstaat er in het lokaal een ware rechtszaal. De leerlingen regelen wie de rechter wordt, wie de bode wordt, de advocaten en de jury. Ze nemen het serieus en zijn met z’n allen betrokken bij het spel.

Maar dan gaat er een vinger omhoog van Simone: ‘Juf, wat is er met u? U bent zo stil en doet niet mee. U bemoeit zich nergens mee.’

Dank je wel Simone, dat je me laat inzien dat ik mij heb buitengesloten. Fijn dat je me daar op attent maakt.’

De leerlingen maken het mogelijk. Zij snappen het statement. Ze voelen het. Ze zijn het. En daar worden we allemaal beter van. Inclusief juf Zen.

Neomi Lotte is docent op Melanchton Prinses Irene in Rotterdam. Ze werd eerder gevolgd voor de NTR-documentaire De Avond van het Onderwijs.

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september –> Bestel!

Op woensdag 10 september – kort na de zomervakantie – start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?

De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden

—————

Conferentie Leider zijn op 24 september

Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. –> KLIK hier.

Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- 
inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Aanmelding: info@nivoz.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie