profiel

Mascha Groenman


Mascha Groenman
Bekijk mijn profiel

twitter

Stevens: van de kinderen wordt je niet moe. Dat komt door het systeem. En dan is de vraag hoe je je daartoe verhoudt. Van wie moet het, wat je doet? Wat zie je als jouw verantwoordelijkheid? #educollegetour

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Waarom?

24 juli 2014

Mascha Groenman

Geplaatst in:

Een blog van Mascha Groenman, moeder van twee kinderen. Op 24 juli 2014, getiteld: Waarom?

whyOmdat het vakantie is en omdat het kan, halen we Dochters’ vriendinnetje op uit Friesland. De meisjes pakken op waar ze vorige keer gebleven zijn en vertrekken pratend naar boven toe om spullen te verzamelen die beslist mee moeten voor de logeerpartij. Wij drinken koffie en kletsen bij.

Na de middag stappen we in de auto om naar huis te gaan. De meisjes achterin, de koppies dicht bij elkaar. Voorin luister ik naar het gebabbel achter me. De inhoud van het koffertje komt aan bod. “Gebruik jij weleens mascara? Ik mocht de oude van mama.”

Ze springen over naar de afscheidsmusical van school. “Ik mocht een solo zingen en toen gingen alle mensen hard klappen en vroegen ze in de pauze aan mij wanneer ik met The Voice kids mee ga doen,” aldus vriendinnetje. “Brrrr….the Voice kids…,” huivert Dochter. “Echt hè! ” doet vriendinnetje mee, “dat zou ik nooit willen!”
Eensgezind knikken ze elkaar toe.

Samen zingen ze heerlijk tweestemmig mee met een liedje op de radio. “Speel je nog piano?,” vraagt Vriendinnetje. Om er achteraan te vermelden dat zij niet meer op les zit. “Wel op dansen, vier uur in de week”. Omdat voordoen op de achterbank van de auto niet lukken wil, belooft ze ons dat we thuis mogen kijken.

Dochter telt op haar vingers: “Ik zing, ik zit op musical en ik speel piano.”
“En ik stop nergens mee!”  Resoluut schiet haar stem uit.
Vriendinnetje knikt begrijpend.

Ze switchen naar het volgende onderwerp. We rijden de Afsluitdijk op. Ik kijk uit het raam naar de zon die schittert op het IJsselmeer. Achter me gaat het gesprek ineens over God.  “Geloof jij?” Samen bespreken ze hoe het kan. “Waar komen dan toch de eerste mensen vandaan? En hoe kan er dan toch zo’n vliegtuigramp plaatsvinden?” Ze komen er niet uit en gaan over op een luchtiger onderwerp.
We zijn bijna thuis.

Dochter had al jong levensvragen. Ze kon uit bed komen, ‘s avonds, om ons te vragen ‘Wat doe ik op aarde? Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waarom zijn jullie mijn ouders? Waar stopt de wereld en wat komt er daarna?’ Een paar dagen voor wij op vakantie gingen naar Turkije, vroeg ze me of we “alsjeblieft niet over de Oekraïne zouden vliegen.” Samen zochten we de kaart op en constateerden dat we niet over de Oekraïne hoefden te vliegen. Opgelucht keek ze me aan. “Het is daar oorlog. Ik zou daar nooit overheen durven met het vliegtuig.”

Toen vorige week het afschuwelijk nieuws over de ramp met het vliegtuig doorkwam, keek ze stil voor zich uit. Ze zei niets……

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool en moeder van twee kinderen, waarvan de oudste Pdd-NOS en dyslexie heeft en de jongste hoog/meer begaafd is. Dit is haar eigen blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie