profiel

friso van asten


friso van asten
Bekijk mijn profiel

twitter

Gedachten bij de nieuwe universitaire pabo hetkind.org/?p=62670

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Over permanente beschikbaarheid en je schuren aan de maancyclus. ‘Waar is het moment voor onszelf?’

27 juli 2014

friso van asten

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

‘Welkom in het digitale tijdperk. Het gevoel dat je permanent beschikbaar moet zijn, met je mobiel tegen je lichaam ‘geplakt’, is er een gevolg van,’ citeert Pabo-student Friso van Asten de schrijver en media-theoreticus Douglas Rushkoff in zijn blog. De Amerikaan vertelt in VPRO’s documentaire Tegenlicht: ‘We zien straks kinderen in de klas, die met een eigen afstandsbediening zelf gaan bepalen waar ze mee bezig willen zijn. Lukt het opletten niet meer, dan is er sprake van een aandachtsstoornis. Met Ritalin manipuleren we ze om de aandacht er toch bij te houden. In de VS is het gebruik al met vierduizend procent toegenomen…’. 

images‘Het gevoel dat je permanent beschikbaar moet zijn. Met een mobiele telefoon op ons lichaam ‘geplakt’ hebben we het gevoel dat we elk moment van de dag er moeten zijn voor anderen. Bijna zijn de geluiden die verschillende apps op de smartphone maken, geconditioneerd bij ons. We onderscheiden inmiddels de verschillende geluiden die bij bepaalde applicaties horen.’ Douglash Rushkoff is aan het woord in de documentaire van Tegenlicht (VPRO) ‘De Herovering van het nu’ geheten. Hij heeft het in zijn onlangs verschenen boek Present Shock over de term ‘corporatisme’: hoe we het marktdenken, ook digitaal, onbewust toepassen in elk aspect van ons leven.’

‘Digitale ontwikkelingen nemen ons leven langzamerhand over. Volgens Rushkoff is het tijd dat we ons dit gaan realiseren en dat we er vervolgens iets aan kunnen veranderen. Door de digitale technologie bestaat alles uit stapjes na elkaar, legt de media-theoreticus uit. Je kiest er volgens hem zelf voor om op een bepaald moment iets wel of iets niet te doen, je kiest voor dit en niet voor dat. Je kunt dit vergelijken met een computerprogramma: stap voor stap iets uitwerken.’

‘Het mooie van deze aflevering vind ik dat Rushkoff de ontwikkeling niet negatief beoordeeld maar helder weergeeft en uitlegt dat de maatschappij aan het veranderen is en dat we dit onszelf moeten realiseren. Hij wil bewustwording creëren. Van daaruit kun je een koppeling maken naar de Society 3.0. Het begin van dit maatschappijtype is nog niet zo lang geleden ontstaan. Daar waar een programma op televisie enkel informatie overdroeg, kwam er later de Nintendo-Joystick: hiermee kon de gebruiker van een game zelf bepalen wat er op tv gebeurde. Vanaf dat moment zijn er oneindig veel websites, media en andere zaken die je er op kunt plaatsen. We leven in een soort van aandachtseconomie, zoals Rushkoff uitlegt.’

Unknown‘Dan zien we opeens kinderen in de klas, die niet meer willen opletten (lees: hun aandacht niet meer bij de gegeven opdracht houden.) Kinderen met een eigen afstandsbediening die zelf bepalen waar ze op een moment mee bezig willen zijn. Omdat we dit geen zelfstandig handelen vinden, willen we de kinderen ‘terug op laten letten’. Wie dat niet kan, heeft vervolgens een aandachtsstoornis, hoor je sommige professionals dan zeggen. We willen kinderen ‘manipuleren’ om de aandacht er wel bij te houden. Het gevolg: het gebruik van Ritalin is in Amerika met vierduizend procent (!) toegenomen.’

‘Veel van dit soort stoornissen zijn volgens Rushkoff een reactie op het steeds meer gebruik maken van technologie, van apparaten zoals smartphones en tablets om het leven aantrekkelijker te maken voor onszelf. Het geluid van een nieuwe mail is niet zomaar een geluid, maar een hoogstaand stukje techniek van een geluidstechnicus met een psychologie erachter die je op ‘alle gewenste emotionele plekken raakt’ en vervolgens de Pavlov-reactie opwekt: ‘Ik moet kijken naar m’n mail.’ We dwingen op deze manier, zegt hij, onze biologisch klok zich aan te passen aan de digitale tijd waarin we leven. Hierdoor raken mensen overspannen.’

‘Online heb je (bijna) geen mogelijkheid om je non-verbaal uit te drukken. Tsja, je kunt met bepaalde emoticons je gevoel uiten, maar dan kies je er alsnog voor om deze bewust te gebruiken terwijl non-verbaal gedrag vaak onbewust is: een andere mimiek aannemen. De menselijke communicatie is grotendeels non-verbaal en kun je dus alleen doen in een gesprek met een ander. Niet online.’

cropped-PF_Friso11‘Mijn gedachte, ook voor in de klas: laat het online werken ook eens los. Laat kinderen met elkaar contact maken en houden.   En haal je biologisch klok terug waar jouw systeem op loopt. De maancyclus van 28 dagen bestaat uit vier weken en past bij de krachtige klok van het menselijk lichaam zelf.
– Week 1: We staan onder invloed van acetylcholine: Een neurotransmitter waardoor je energie krijgt en openstaat voor nieuwe ideeën; je bent vriendelijk.
– Week 2: We staan onder invloed van serotonine: Dit helpt bij taken afmaken; doorzettingsvermogen.
– Week 3: We staan onder invloed van dopamine: Je maakt plezier met anderen en ontspant; van werken komt niet veel terecht.
– Week 4: We staan onder invloed van norepinefrine: Je verkeert in een kalme, calculerende staat om gestructureerde analyses te maken en je portfolio te organiseren, een boek in te delen of je organisatie te herstructuren.’

‘Met deze cyclus in ons achterhoofd kunnen we ons leven zodanig inrichten dat het gelijk loopt met onze biologisch klok. Compensatie door medicatie-gebruik is misschien wel overbodig?’

Bronnen

Rushkoff, D. (2011). Life Inc. New York: Random House Trade Paperbacks.
Rushkoff, D. (2013). Present Shock – When everything happens now. New York: Current Hardcover.
Tegenlicht, Rushkoff (2014). ‘De herovering van het nu’ http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1410829

Friso van Asten (19) is derdejaars Pabo-student aan Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Den Bosch. Zijn interesse voor ICT en onderwijs is groot. ‘Op internet circuleren filmpjes van een compleet digitaal klaslokaal met allerlei technische snufjes. Ik denk niet dat we dit als ideaal moeten nemen, maar ICT biedt goede mogelijkheden om tot leren te komen.’ Volgend studiejaar studeert hij af op een onderzoek bij basisschool De Toermalijn in Heesch.

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september –> Bestel!

Op woensdag 10 september – kort na de zomervakantie – start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?

De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden

—————

Conferentie Leider zijn op 24 september

Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. –> KLIK hier.

Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- 
inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Aanmelding: info@nivoz.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie