profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Een studiedag/workshop voor beginnend VO-docenten op 22 januari in Driebergen. ‘Lesgeven is meer dan leer- en lesdoelen opstellen; je werkt met mensen.’ Maar wat is dan dat ‘meer’? @EerstdeKlas @GepkoHahn #nivoz nivoz.nl/agenda/#7382

Ongeveer 8 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Als machines slimmer worden dan wij, verliezen we dan onze menselijke waarde?’

28 juli 2014

robvanderpoel

De pas 40-jarige wetenschapper Nick Bostrom houdt zich bezig met de grote vraagstukken voor de mensheid. Aan welke grenzen is de mens gebonden? Wat zijn de existentiële bedreigingen voor de mensheid? Kunnen wij de fundamenten van ons mens-zijn veranderen met behulp van techniek en gaan wij door de natuur gestelde grenzen heen? Bostrom is directeur van The Future of Humanity Institute in Oxford en komt 15 minuten aan het woord in de serie Tegenlicht Talks van de VPRO, die online zijn te bekijken.  Bostrom maakt zich zorgen over de manier waarop de mensheid voortraast. Het zo ethisch mogelijk gebruik van zowel nieuwe als bestaande technieken is een belangrijk agendapunt van het transhumanisme, waarvan Bostrom een van de grondleggers is. 

Het interview met Nick Bostrom is een van de vele Tegenlicht Talks die online zijn te bekijken

“We have the pedal to the metal, We are accelerating ahead, we’re going faster and faster. Maybe not with very much foresight or very much of a plan as to where we want to end up. But we are going really fast, accelerating.”

Nick Bostrom

Bostrom maakt zich zorgen over de manier waarop de mensheid voortraast. We gaan almaar sneller. De tijd tussen het hebben van een idee en het ontwikkelen ervan wordt steeds kleiner. Dit geeft minder ruimte om te reflecteren op de veiligheid van een product. Bostrom is van mening dat de mens het existentiële gevaar hierin niet kan zien. Als de toekomst een plek is waarin wij daadwerkelijk willen leven, dan zal er gerichter en anders nagedacht moeten worden over onszelf en over technologische ontwikkelingen.

Als een van de grondleggers van het transhumanisme gebruikt Bostrom deze filosofie om na te denken over de toekomst. Als filosoof, wis- en natuurkundige staat Bostrom voor een inderdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de mensheid en de ontwikkeling van techniek. Het zo ethisch mogelijk gebruik van zowel nieuwe als bestaande technieken is een belangrijk agendapunt van het transhumanisme. Daarnaast denkt men na over op welke manier technologie een bijdrage kan leveren aan de evolutie van intelligent leven.

We are interested in those questions that relate to whether the human condition can fundamentally change in some way, whether the fundamental parameters of human existence could change. Nick Bostrom

Nick Bostrom studeerde aan de universiteit van Göteborg gelijktijdig filosofie, wiskunde, wiskundige logica en kunstmatige intelligentie. Een Zweeds nationaal record. Hij behaalde zijn mastergraad in zowel filosofie als in natuurkunde en zou zich aan de universiteit van Londen verder specialiseren in wis- en natuurkunde. Hij promoveerde aan de London School of Economics in de filosofie en zijn proefschrift werd geselecteerd voor de prestigieuze Routledge Series. Een eer die zeven dissertaties per jaar ten deel valt.

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september –> Bestel!

Op woensdag 10 september – kort na de zomervakantie – start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?

De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden

—————

Conferentie Leider zijn op 24 september

Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. –> KLIK hier.

Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- 
inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Aanmelding: info@nivoz.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie