profiel

Jelle Jolles


Jelle Jolles
Bekijk mijn profiel

twitter

Kosteloos proeven aan pedagogische tact en stichting NIVOZ, je kan je nog aanmelden voor donderdagavond 14 december as... nivoz.nl/trajecten/proe…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Je leest van alles over het brein, maar veel is alleen in de verte op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd’

31 juli 2014

Jelle Jolles

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

Dr. Sanne Dekker – afdeling Onderwijsneurowetenschap aan de VU in Amsterdam – ziet een mogelijke verklaring voor de slechtere schoolprestaties van jongens vergeleken met meisjes.  Ze onderzocht de leermotivatie onder jongens en meisjes van 10 tot 19 jaar en schrok daarnaast van de neuromythes die er leven onder VO-docenten. Een van haar conclusies: ‘Je leest van alles over het brein, maar veel is alleen in de verte op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.’

VUlogo_NL_Blauw_HR_RGB_tcm9-201375Sanne Dekker promoveerde onlangs met haar proefschrift Brain Lessons: Neuropsychological insights and interventions for secondary education binnen het Centrum Brein & Leren (Instituut LEARN!) en de afdeling Onderwijsneurowetenschap aan de Vrije Universiteit. Promotoren waren prof. Jelle Jolles en prof. Lydia Krabbendam. U kunt hier het proefschrift gratis downloaden.

Jelle Jolles schreef deze  samenvatting over het onderzoek:

Grote individuele verschillen

Dekker onderzocht bij leerlingen o.a. de motivatie om met school bezig te zijn. Was dit vanuit intrinsieke motivatie, zoals nieuwsgierigheid? Of hebben ze vooral een extern doel, zoals het halen van goede cijfers? Of willen ze helemaal geen moeite doen voor school?

Ze onderzocht dit onder jongens en meisjes uit twee verschillende leeftijdsgroepen: 10-14 jaar en 14-19 jaar. Er kwamen grote verschillen naar voren. Meisjes omschreven zichzelf vaker dan jongens als “leergierig” maar waren ook vaker vermijdend omdat ze bang waren om fouten te maken. Jongens waren juist meer gericht op het laten zien hoe goed ze zijn. Maar ze zeiden ook vaker dat ze niet zo goed hun best doen voor school. Volgens Dekker is dit laatste een mogelijke verklaring voor de slechtere schoolprestaties van jongens vergeleken met meisjes.

Ook bleek dat leerlingen in de oudere leeftijdsgroep (14-19 jaar), minder leergierig waren en vaker een werk-vermijdende strategie volgden. Bovendien haalden leerlingen die nieuwsgierig of prestatiegericht waren hogere cijfers dan leerlingen die werk-vermijdend waren of bang om fouten te maken. Dekker: “het is dus belangrijk dat leerkrachten en ouders dit al vroeg ondervangen. Dat kunnen ze doen door de nieuwsgierigheid te stimuleren met bijvoorbeeld uitdagende lesmethoden. Ook kunnen ze minder nadruk gaan leggen op cijfers en meer op de inhoud.”

Neuromythen
Uit het onderzoek bleek dat er momenteel veel neuromythen in omloop zijn in het onderwijs. Het onderzoek werd uitgevoerd bij ruim 200 docenten uit Nederland en Engeland, die allen interesse hebben in de werking van de hersenen en de rol daarvan bij leren.

Ondanks dat deze docenten zich al hadden verdiept in het onderwerp (bijv. op internet en in tijdschriften), hadden zij moeite om de waarheden van de mythen te onderscheiden. Dekker: “Je leest en hoort van alles over het brein, maar de kans is groot dat veel daarvan alleen in de verte op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd. Soms is het zelfs regelrechte onzin. Het inzicht dat er veel neuromythen in omloop zijn helpt hopelijk om mensen ervan bewust te maken dat het belangrijk is om kritisch te blijven nadenken over wat je leest en hoort.”

Lees verder.

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september –> Bestel!

Op woensdag 10 september – kort na de zomervakantie – start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?

De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden

—————

Conferentie Leider zijn op 24 september

Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. –> KLIK hier.

Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- 
inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Aanmelding: info@nivoz.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie