profiel

Annet Weterings


Annet Weterings
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Kinderen vormen op eigen kracht, met eigen materialen, de mooiste beelden’

2 augustus 2014

Annet Weterings

In het boek ‘Begrijpen met je handen’  vertellen Annet Weterings en Sabine Plamper over hoe kinderen ontdekken, onderzoeken, proberen, creëren en leren. Wat blijkt? ‘Kinderen hebben genoeg beelden in zich, daar hebben ze geen volwassenen voor nodig! Met uitdagende en gevarieerde materialen kunnen ze vooruit, maar wat is er spannender dan die ook zelf te zoeken!  Wat is dan goed en uitdagend materiaal? Waar halen we dat en hoe presenteer je het?’

Kinderen hoef je niet te vermaken. Bij het begeleiden van creatieve activiteiten is niet oordelen en geen sturende vragen stellen het belangrijkste uitgangspunt. Het gaat om het ervaren van het materiaal. In de eenvoud ligt de kracht.

Bij het zoeken naar materialen voor creatieve activiteiten hoef je niet aan ingewikkelde of dure dingen te denken. Het motto is: hoe eenvoudiger, hoe beter. Het gaat erom dat kinderen er hun zintuigen bij kunnen gebruiken, dat ze het materiaal kunnen voelen, ruiken, proeven, bekijken en horen. Het belangrijkste is, dat het verwondering oproept: hé, wat is dit? Verwondering ontstaat door het betasten van iets onbekends, maar ook doordat je iets ziet of hoort wat je verbaast of verrast, licht, kleur of lucht: zonnestralen, een schaduw, je adem op het raam.

Samen materialen zoeken

Materialen liggen letterlijk voor het oprapen, kijk maar in het bos, het park of op straat. Kinderen zijn dol op het verzamelen ervan, ze vullen er vaak hun zakken mee. Wat is er leuker dan er samen met hen en een paar tassen op uit te trekken? Zoek allerlei zandsoorten, blaadjes, veertjes, steentjes, slakkenhuisjes, schors, stokjes, beukennootjes, kastanjes of schelpen en maak zo je eigen verzamelingen. Doe ze in overzichtelijke potjes, bakjes, doosjes of schaaltjes en bied ze ook zo aan. Misschien zijn er ook ouders die over bruikbaar restafval beschikken. Fietsbanden bijvoorbeeld kunnen heel inspirerend materiaal zijn als je ze in stukken snijdt! Industrieel afval kun je goed gebruiken voor creatieve activiteiten. Staafjes en buisjes, dopjes, sterretjes, plankjes en doosjes (zie in het boek Begrijpen met je handen de foto op pagina 83), allemaal materialen die overblijven na een industrieel proces. Maar er zijn ook natuurlijke materialen; op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar rijk in hun veelzijdigheid. Ze zien er rustgevend uit en kosten weinig. Vaak zijn natuurlijke materialen nog niet in scholen, kindercentra, ateliers of werkplaatsen te vinden.

Openeindmateriaal

Openeindmateriaal is materiaal dat voor meer dan één doel gebruikt kan worden. Een garenklosje kan een poppetje, vaas, stempel of boomstam zijn. Met openeindmaterialen wordt de verbeeldingskracht van kinderen aangesproken, meer dan met materialen met maar één doel: een brandweerauto is een brandweerauto en niets anders. Dat geldt ook voor kleurplaten: als je kinderen een voorgetekende vis in laat kleuren, of ze stickers van vliegtuigen of vlinders geeft, dan vul je al voor ze in hoe vissen, vliegtuigen of vlinders eruit horen te zien. Daarmee krijgen ze niet de kans om zich op eigen kracht ergens een eigen beeld van te vormen. En dat kunnen kinderen juist heel goed, een plank is al gauw een brug voor ze, en een doos een huis.

Lees verder artikel in het tijdschrift Kinderopvang

Fragmenten uit: ‘Begrijpen met je handen. Een andere kijk op kind en creativiteit’. van Annet Weterings en Sabine Plamper (fotografie). Achter de link is het boek te bestellen.

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september –> Bestel!

Op woensdag 10 september – kort na de zomervakantie – start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?

De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden

—————

Conferentie Leider zijn op 24 september

Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. –> KLIK hier.

Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- 
inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Aanmelding: info@nivoz.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie